Прочитај ми чланак

ХИТНО: Дачић позвао амбасадора Србије у Украјини на консултације

0

Шеф дипломатије Ивица Дачић позвао је данас на консултације у Београд амбасадора Србије Радета Булатовића, а поводом односа са Украјином.

– Остајемо посвећени изградњи добрих односа са Украјином, на принципима међусобног уважавања и нећемо дозволити да будемо колетарална жртва међународних односа који немају везе са Србијом – саопштило је Министарство спољних послова. – Од избијања кризе у Украјини, Србија је више пута указала да поштује територијални интегритет те земље, што је доказано и приликом председавања Србије ОЕБС.

Како је саопштено, наша земља је предузела конкретне кораке у процесуирању српских држављања који се боре на страним ратиштима, укључујући Украјину, чиме је показала посвећеност поштовању међународноправних обавеза.

Министар Дачић је подсетио да је познато да су украјински плаћеници учествовали у злочинима које су починиле хрватске снаге према српском народу у Хрватској, које Украјина, за разлику од Србије, никада није осудила.

Затезање односа Београда и Кијева уследило је после недавних изјава украјинској амбасадора Олександера Aлександровича, који је давао непримерене изјаве о српској политици и односима наше земље према Русији. Украјина је потом позвала свог дипломату на консултације, а сазнајемо да се Aлександрович у понедељак враћа у Београд.

Шеф дипломатије Украјине Павло Климкин поручио је да је у фокусу разговора било питање „плаћеника из Србије који се боре у Донбасу као део руских терористичких трупа и потреба да Србија испуни међународне законске обавезе око борбе против тероризма“.