Прочитај ми чланак

ПОТПРЕСЕДНИК ДСС: Власт грађане назива нерадницима и џабалебарошима

0

potpresednik dss vlada srbije

Потпредседник Демократске странке Србије Милош Алигрудић изјавио је данас, на стогодишњицу Првог светског рата, да се Србија поново налази на „судбинском рашкршћу“ између слободе и самосталности, с једне и искључиве идеологије оличене у политици „Европа нема алтернативу“, с друге стране, указавши на неопходност промене политичког курса земље.

Алигрудић је на конференцији за медије поновио став те странке да чланство у Европској унији Србији наноси штету, како економску, тако и социјалну, државну, моралну и правну, истакавши да још није касно и да Србија може да промени свој курс у правцу сарадње са ЕУ, али не на своју штету.

Према његовим речима примери Румуније и Бугарске показују да унутар ЕУ не постоји економска равноправност нити да је та заједница држава спремна да прихвати земље Балкана као пуноправне чланице, као и да ће нова политика ЕУ према балканским земљама бити слична политици великих сила према колонијама.

Говорећи о државној штети, Алигрудић је истакао да улазак Србије у ЕУ захтева жртву, односно одрицање Србије од Косова и Метохије „што укључује и људе и сва друга богатства и предузећа на тој територији“, као и промену Устава „како би се ослабио интегритет државе и када је реч о Војводини и другим деловима Србије“.

У Србији је реч о свеукупном моралном посрнућу, рекао је Алигрудић, додавши да власт од грађана тражи посипање пепелом и приморава их да осећају личну кривицу због стања у којем се држава налази називајући их, како је рекао, нерадницима и џабалебарошима, при чему су политичари „тек други на оптуженичкој клупи“.

– Ово погодује претварању Србије у будућу економску колонију источног или афричког типа – оценио је Алигрудић.

Да се то не би догодило, објаснио је Алигрудић, потребно је да Србија промени однос према ЕУ тако што ће са том заједницом да успостави различите облике сарадње, а не да постање њена чланица.

Према његовим речима Србија мора посебно да продубљује односе са државама чланицама ЕУ које нису признале независно Косово, попут Шпаније.

Србија мора да очува односе и са дрзавама које нису чланице ЕУ, а које су значајне у спољно-трговинској сарадњи, рекао је Алигрудић и као пример навео Руску Федерацију с којом Споразум о слободној трговини може бити угрожен, како је рекао, даљим применама Споразума и стабилизацији и придруживањи и наставком процеса приступања Србије ЕУ.

– До сада нисмо чули ниједан конкретан план развоја, већ искључиво само мере штедње. Јасно је да су државне паре потрошене, иако је у време владе ДСС и Војислава Коштунице буџет био најпунији. Тај новац је проћердан на начин и у обиму за шта треба, пре свега, питати Демократску странку, али и ову владајућу већину која није на власти од јуче већ од 2012 – рекао је Алигрудић.

Он је подвукао да се прозиводња неће повећати штедњом, нити да ка томе води Закон о раду, већ озбиљним економским планом унапредјења привреде „што овде изостаје“.

Алигрудић је поновио да Србија треба да остане на политици војне и политичке неутралности јер је управо то начин, како је истакао, да се држава не изолује из постојећих блоковских подела у свету, већ да их повеже.

Потпредседник ДСС рекао је да та странка има обавезу да о свим наведеним проблемима разговара са грађанима Србије и постане стожер окупљања ради заштите Србије, када је реч о идеји независности од светских пристисака и центара моћи „који желе Србију да злоупотребе“.

– Спремни смо, када је реч о грађанима, да будемо стожер тог окупљања, а када је реч о политичким странкама спремни смо за политички дијалог. Разговоре ћемо водити и са онима с којима слично мислимо о овој теми, али и са онима с којима се разликујемо о важним питањима, не због убеђивања, већ због ширења идеје промене државног курса – закључио је Алигрудић.

(ДСС, Агенције)