Прочитај ми чланак

ПОСЛАНИЦИ У СКУПШТИНИ ПИТАЈУ ВЛАСТ: Шта је са Фијатом и ко пише умрлице за Вучића

0

Скупштина Србије наставила је данас расправу о избору Зорана Пашалића за Заштитника грађана, а седница је почела посланичким питањима за чланове владе о ситуацији у Фијату, одговорности за убиства која су се дешавала у близини Центара за социјални рад, као и шта ће надлежни предузети поводом умрлице на којој је лик председника Александра Вучића.

Посланоици треба да гласају и о избору чланова Одбора Агенције за борбу против корупције и Фискалног савета.

Фото: Н.С.

Посланик Ђорђе Комленски из Покрета социјалиста питао је МУП и Министарство правде шта ће предузети поводом умрлице која се појавила, а на којој је лик Александра Вучића, председника Србије, додајући „да није реч само о варварском чину већ и о кривичном делу“.

– “Очекујем да та два министарства буду ефикасна, ако се то дешава председнику, може да се деси сваком од нас, то је узнемриавајуће и претеће. Ако нисмо у могућности да заститимо председника, шта нама грађанима преостаје” – упитао је Комленски.

Јерков о убиствима у Центрима за социјални рад

Посланица ДС Александра Јерков имала је питање за министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића, а желела је да зна ко је особа задужена за протоколе сарадње између центара за социјални рад и МУП-а, као и ко је одговоран за то што протоколи нису испоштовани.

Она је питала Стефановића и које су његове приватне, личне, пословне пријатељске или политичке везе са породицом у којој је пре две недеље један брачни партнер у центру за социјални рад убио мајку троје деце.

– Дужан је да одговори грађанима, јер нема право да има везе са било ким ко у центру за социјални рад убије своју бившу партнерку и да ли је спреман да изузме из истраге која ће се водити, а која треба да одговори на питања, шта се десило у центру за социјални рад када је убијена мајка троје деце, а убио је бивши партнер и које су околности под којима је убица надјен мртав” – рекла је Јерков.

Алексић о извозу Фијата у Русију

Посланик НПС-СДС Мирослав Алексић питао је шта је са извозом Фијата у Русију, а посланик СДПС Предраг Јеленковић питао је министарство грађевинарства када ће бити постављене заштитне ограде од буке на делу аутопута ка Софији, који пролази кроз део града Ниша и затражио хитно постављање заштитних ограда дуж три до пет километара аутопута, из безбедносних и других разлога.

Питао је и о могућности реализације туристичког железничког правца Ниш-Нишка бања-Сићевачка клисура.

Пекарски о квалитету увозних намирница

Посланик Нове Србије Горан Пекарски упутио је питање министру пољопривреде и здравља да ли ће преиспитати прописе у вези са квалитетом намирница које се увозе у Србију и упореде их са онима које се користе у ЕУ, као и о лечењу малигних обољења с озбиром да је, наводи, женама у Гроцкој ускраћено превентивно лечење.

Стамнековић: Када ће Вучић да поднесе оставку у странци

Посланица ДЈБ Бранка Стаменковић поново је негодовала због тога што посланици те странке не добијају одговоре на питања која постављају, а председника Србије Александара Вучића упитала када ће поднети оставку на место председника СНС и изаћи из сукоба интереса јер, каже, Устав налаже да буде председник свих грађана, а не чланова СНС.

Стаменковић је председницу парламента Мају Гојковић питала када ће одговорити на 15 питања која су јој поставили посланици ДЈБ и поново питала када ће Гојковић донети план рада Скупштине, када ће сазвати скупштински колегијум и када ће на дневни ред ставити предлог о њеној смени као што је обећала.

Заштитите раднике скупштинског ресторана

Стаменковић је од министра здравља Златибора Лончара затражила објашњење да ли је тачно да годишње „нестаје“ милијарда евра из здравственог буџета, а од министра рада Зорана Ђорђевића да уложи ауторитет и заштити раднике који раде у скупштинском ресторану, а који су током јесењег заседања прошле године радили више него што прописује Закон о раду.

Алтагић о Јеремићу

Посланик СНС Марко Атлагић питао је надлежне да ли има елемената кртивичног дела у наступима Вука Јеремића за кога је рекао да има антидржавне ставове и „блати Србију“, релативизује њен суверенитет на КиМ, те да ли ће бити предузете одговорајуће мере.

Атлагић каже да је Јеремић ауторским текстом у „Вашингтон посту“ још једном показао да му се сва политика своди на мржњу према Вучићу и Србији.

Мирчић: Ко је купио А8 за НБС?

Посланик СРС Милорад Мирчић питао је министра одбране Александра Вулина и председника Србије Александар Вучића о разлозима за упућивање припадника Војске Србије на НАТО вежбу која ће бити одржана у Бугарској, Румунији и Мађарској, као и да ли ће бити промене политике с озбиром да је Вучић за прву посету као шеф државе изабрао САД.

Мирчић је питао чијим новцем је плаћено 500.000 евра луксузно блиндирано путничко возило аудио А8 за потребе НБС, у тренутку када штрајкују радници Фијата и Гоше и када владају беда и немастина.

Како је било јуче

Трећа, посебна седница почела је јуче, а највише полемике било је око избора Зорана Пашалића за заштитника грађана, али и о раду претходног омбудсмана Саше Јанковића.

У јучерашњој расправи, посланици владајуће коалиције су најавили подршку избору Пашалића за омбудсмана и истицали да га за ту функцију препоручују досадашњи резултати рада и то што није „политички обојен“.

Опозиција је, пак, навела да Пашалић не испуњава све услове за избор, а критиковали су што је студирао 13 година, доводили у питање његове моралне квалитете и замерили му што је био члан скупштине ФК Црвена Звезда и скупштине Партизана називајући га „прелетачевићем“.