Прочитај ми чланак

Посланици траже повишицу; налепнице за паркинг „најавиле“ ванредне изборе

0

POSLANICI

Расправа о износу предвиђеном за рад републичког парламента у следећој години. Каса за 400 милиона динара „тежа“ од плана Министарства финансија.

Наставак седнице Скупштине Србије

Седница републичког парламента, на којој ће се расправљати о више споразума и конвенција, међу којима је и Конвенција о заштити деце и сарадњи у области међународног усвојења биће настављена данас.
Пред посланицима су и предлози одлука о избору председника више судова – Врховног касационог, Управног, Привредног апелационог, Вишег прекршајног, Апелационог суда у Београду, Апелационог суда у Нишу, Апелационог суда у Крагујевцу.
На седници, која је почела 1.октобра и прекидана због усвајања измена Закона о јавној својини и због усвајања измена Закона о високом образовању, расправљаће се и о Предлогу одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију.
Посланици су 10.октобра завршили обједињену начелну дебату о сету закона, међу којима су и измене закона о електронској трговини и о заштити конкуренције.
Посланици су размотрили и законска решења о посредовању у промету и закупу непокретности, о извозу и увозу робе двоструке намене, као и потврђивање споразума између Србије и Марока.
Измене Закона о заштити конкуренције, који се усклађује са европским, предвиђају продужење рока застарелости и вођење поступка пред Комисијом за заштиту конкуренције са три на пет година.
Област посредовања у промету и закупу непокретности до сада није била правно уређена, а укупна вредност тржишта непокретности је око 110 милијарди динара годишње, од чега две трећине отпада на нелегални промет или промет који није регистрован.
Суштина предлога закона о извозу и увозу робе двоструке намене је хармонизација са европским стандардима, обезбеђивање чврсте контроле и елиминисање нежељеног извоза и трговине тим производима.
Контролисаном робом двоструке намене сматра се роба која, поред цивилне, може да има и војну намену.

Административни одбор и у среду ће разматрати Предлог скупштинског буџета за следећу годину.

У парламенту је предложено да у каси буде 2.437.940.000, а Министарство финансија „понудило“ је 2.041.031.000 динара.

Заменик генералног секретара Скупштине Радослав Вујовић рекао је да је буџет за наредну годину рестриктиван у односу на потребе парламента, јер је препорука Владе да се уваже мере штедње:

– Догодине се очекује већа активност Скупштине и њених радних тела, што повлачи знатно веће трошкове за учешће посланика.

А конституисане су и две сталне комисије – за контролу извршења кривичних санкција и праћење спровођења Националног акционог плана за примену Резолуције 1325.

Према његовим речима, Србија ће имати обевезу да образује заједнички одбор Скупштине и Европског парламента за праћење примене ССП и то тело ће имати 30 чланова.

Члан Одбора из ДСС Дејан Михајлов тражио је да им се достави упоредни приказ трошења буџета за 2012. годину и првих шест месеци ове године да би могли да прате како су средства трошена и упоређују се с предлогом.

Тај предлог подржао је Бојан Ђурић (ЛДП), који је указао на то да је буџет за 2014. годину, за 400 милиона динара прешао лимит, који је предложило Министарство.

Посланик СПС Милисав Петронијевић питао је зашто је у предлогу предвиђено 50 милиона динара више за плате.

Налепнице за паркинг „најавиле“ ванредне изборе

Предлог скупштинског буџета за 2014. годину „открио“ је могућност расписивања ванредних парламентарних избора и то кроз ставку – трошкови за издавање налепница за паркирање.

„У случају расписивања превремених избора за народне посланике, потребно је имати у виду да ће одмах након конституисања скупштине у новом сазиву бити неопходно обезбедити одређена средства за штампање ових налепница“, пише у образложењу предлога потребних средстава за рад скупштине.

Посланик ЛДП Бојан Ђурић упитао је на седници Административног одбора да ли је то што пише у предлогу скупштинског буџета најава ванредних избора.

„Неуобичајено је да на седници Административног одбора, кроз предлог стручне службе, сазнамо да ће бити одржани ванрени избори, а онда ћемо (Зоран) Бабић, ја и други чланови Одбора да изађемо пред новинаре и на питање да ли ће бити ванредних избора одговоримо – да, не, нема разлога за изборе, много коштају“, рекао је Ђурић.

„Понижавајуће је да о одржавању ванредних избора сазнајемо овако“, нагласио је посланик ЛДП.

Одговор је добио од председника тог скупштинског тела Зорана Бабића.

„То су све техничка питања. Шта ће се десити ако се такав трошак, који је бениган, који је небитан, не предвиди, а деси се.

Живимо у турбулентној земљи и шта ћемо онда да урадимо“, упитао је Бабић и одмах одговорио – може се урадити ребаланс и ти трошкови предвидети.

Предлог скупштинског буџета за 2014. годину послат је после захтева опозиције на дораду и о њему ће Административни одбор расправљати сутра.

Посланици већине и опозиције тражили су да се члановима Одбора достави преглед буџета за претходне две године, како би упоредо могли да анализирају ставку по ставку.

Седница ће бити настављена данас у 15 сати.

(Вечерње новости, Танјуг, фото: Срђан Илић)