Прочитај ми чланак

Посланици Скупштину претворили у полигон за одбрану Палме

0

Ко је мислио да ће народни посланици сачувати минимум достојанства и суздржати се и од коментарисања, а камоли од одбране човека над којим лебди сумња да је сексуално злостављао и подводио малолетне девојке, грдно се преварио. Народна скупштина Републике Србије од тренутка када су изнете овакве оптужбе на рачун лидера Јединствене Србије Драгана Марковића Палме, претворена је у прави полигон за његову одбрану. Прво су устали, сасвим логично и очекивано, његови страначки саборци, док је социјалистима требало неколико дана да се захуктају, а онда су све означили "прљавом кампањом" против њиховог коалиционог партнера. И тако је још једном српски парламент злоупотребљен и срозан на ниво улице.

Данима су посланици Јединствене Србије као својеврсне судије одбацивали оптужбе на Марковићев рачун. И наводе и сведочења о подвођењу малолетница на такозваним „бунга бунга журкама“ оценили као покушај Марковићеве дискредитације.

Foto: Printscreen

Дискредитовање Палме

Посланица ЈС Загорка Алексић је на оптужбе које је у јавност изнела потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић рекла да данас свако може да сазове конференцију за штампу и изнесе озбиљне оптужбе без икаквих доказа и оценила да је њено обраћање „јефтина представа са монтираном изјавом лажног сведока, која није никаква борба за слободу и правду, већ покушај тоталне дискредитације личности Драгана Марковића и рушење Јединствене Србије“.

„Ми смо јуче чули најгнуснију оптужбу за кривично дело горе од убиства, то је злоупотреба малолетника. За то је оптужен човек, народни посланик ове државе, отац, муж, пријатељ и деда петоро унучади. Заједно с њим, индиректно, оптужени смо и ми, његови блиски сарадници, жене Јагодине“, рекла је Алексић.

И Живота Старчевић подржао је председника своје странке, рекавши да је сведок против Драгана Марковића „лажан“, да је из Београда и да је функционер Странке слободе и правде.

А затим наставио у маниру који краси већи део посланика овог скупштинског сазива:

„На тој конференцији за новинаре „госпођа лаж“ или „Ђиласов Пинокио“ је рекла да се Драган Марковић крије иза жена, иза сукње. То наравно није тачно. Марковић је данас својевољно отишао у тужилаштво, а онај ко се крије иза Мариникине сукње јесте управо Драган Ђилас“, рекао је тада посланик.

Кад се разбуде социјалисти…

Социјалисти су ћутали. Неколико дана им је требало да се консолидују, с обзиром на то да се и председник њихове странке Ивица Дачић, као и колега и бивши министар Александар Антић спомињу као чести гости Палминих журки.

Тада је шеф посланичког клуба СПС Ђорђе Милићевић кренуо у одбрану Палме.

Он је рекао да је у Јагодини „опозиција вршила притисак на правосуђе кроз наводну бригу о жртвама“.

„Да се брину о жртвама, најпре би са сведоцима отишли код тужиоца, понудили доказе, а не започели једну прљаву кампању против Драгана Марковића Палме и то баш јуче када из Брисела стижу сјајне вести за грађане Србије“, рекао је Милићевић и ваљда показао своје виђење тога како се брине о жртвама. Стављајући их на листи приоритета испод успеха у Бриселу и показивања лојалности Александру Вучићу и СНС.

Слање порука жртвама и сведоцима

Политички аналитичар Бобан Стојановић каже да је Скупштина Србије опет злоупотребљена.

„Очекивано је било да ће Палмини посланици да га бране. А очекивано је и од СПС-а као коалиционих партнера, а додатно јер су у неким изјавама сведока спомињани и лидери те партије. Истина је, међутим, да се овако опет злоупотребљава и Скупштина, али и телевизије са националном фреквенцијом у којима се не само брани (што је очекивано), него се и шаљу поруке потенцијалним сведоцима и жртвама“, оцењује Стојановић.

Парламент се, како додаје, злоупотребљава готово непрестано.

Довољно је присетити се увреда и уличарског речника, који из зграде највишег законодавног тела у земљи слушамо месецима уназад.

„Они које власт оптужује за којекакве гадости, сваки дан су на тапету у Скупстини, али и на телевизијама са националном фреквенцијом и у таблоидима. Србија није демократија, Србија нема институције које раде свој посао, Србија нема слободне медије (част изузецима). Тако да ово, нажалост није зачуђујуће. Овде постоје сумње да је врх државе практично отимао од војске оружје и продавао га на црном тржисту (Крушик), да су службе безбедности учествовале у гајењу и продаји марихуане (Јовањица), да су делови државе на страни једног од зараћених међународних криминалних кланова, да човек нестане и да се то сакрије од свих (Цвијан) и да са свим тим ништа не буде. Тако да све што се дешава, ништа не треба да нас изненади што нема епилога и што се све злоупотребљава. И што се Скупштина и медији користе и за овај случај“, закључио је Стојановић.