Прочитај ми чланак

ПОСЛАНИЦИ ПОСТАВЉАЈУ ПИТАЊА – БОШКО: Како ће држава реаговати на уцене из Брисела?

0

Посланици Скупштине Србије наставили су седницу постављањем питања представницима власти.

Фото: А.С.

Фото: А.С.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић позвала је посланика ДС-а Балшу Божовића да не врши притисак на правосуђе у случају Савамала, а на његово питање о преносу седница парламента поручила да није директор РТС и да не жели да буде.

Божовић је на седници питао када ће се сазнати ко је починилац и наручилац кривичног дела у Савамали, као и зашто нема преноса седница парламента на РТС-у.

Поновио је да полиција у ноћи када су рушени објекти у Херцеговачкој није реаговала и да су грађани већ шест месеци у ишчекивању да сазнају ко је рушио уставни поредак Србије.

„Очигледно је да неко опструише и да полиција не ради свој посао како треба. Не постоји храброст да се овај случај заврши до краја“, рекао је Божовић и додао да је неопходно формирати анкетни одбор и да се случај истражи.

Гојковићева му је поручила да избегне притисак на правосудне органе.

„Терате их да раде нешто, а знате да смо отворили преговарачка поглавља (23, 24, која се односе се на правосуђе). Уздржите се од притиска на правосудне органе“, рекла је Гојковићева.

Фото: А.С.

Фото: А.С.

Пошто је Божовић рекао да је председници парламента поставио питање о преносу седница на РТС-у, Гојковићева му је одговорила да ће питање упутити директору РТС-а, али да ће морати да га модификује, јер је посланик ДС-а навео да преноса нема данима, а да је чињеница да га није било два дана после 18 сати.

„Послала сам и очекујем да ћу добити одговор. Не могу да вршим притисак ни на једну медијску кућу, ни на органе правосуђа“, рекла је Гојковићева.

Додала је да се десило нешто нечувено јер је изашло име особе која треба да поступа по том предмету и да се врши јавни притисак на особу која врши истрагу.

„Али хајде да уложимо напоре да ми то не радимо“, рекла је Гојковићева.

Током обраћања Божовићу, Гојковићева га је позвала да „кад попије кафу обрати пажњу на то што прича, јер ју је питао нешто“ и поручила да је „добацивање ствар кућног пропуста“.

Обрадовић: Како ће држава реаговати на уцене из Брисела

Лидер Двери Бошко Обрадовић питао је како ће држава реаговати на „уцене из Брисела“, које се односе на захтеве да се Србија одрекне имовине на Косову и Метохији.

Обрадовић је поручио премијеру Александру Вучићу да тако важна тема не може да остане само на Влади и да би требало да се о томе расправља у Скупштини.

„Да ли хитно треба да имамо седницу Скупштине и да заузмемо заједнички став по питању уцењивања из Брисела. То је алармантно питање, мислим да је приоритет да дође на скупштину“, рекао је Обрадовић.

Навео је да се данас поставља питање да ли се Косово и Метохија „отима управо због огромне имовине“.

Поред тога, лидер Двери каже и да постоји све већи притисак на Републику Српску и пита премијера да ли ће држава стати у одбрану интереса РС и њеног политичког руководства, као и да ли ће реаговати пре него што се деси могуће прекрајање воље грађана Сребренице.

Такође, сматра да у Скупштини треба да се расправља и о мигрантској кризи и да се размотри шта се све може учинити како би се повећала безбедност грађана.

„То је кључна тема у свим европским институцијама, једино није тема у Скупштини Србије. То је моја молба и за председника Скупштине. Ми ћемо као посланичка група иницирати ту тему на различите начине“, рекао је Обрадовић позивајући председника владе да са члановима кабинета дође у скупштину како би заједно размотрили ситуацију.

Посланик Либерално демократске партије Ненад Милић питао је шта се догодило са државним ударом, подсетивши да је то питање већ поставио на седници једног одбора у парламенту на којој су били представници тужилаштва.

„Ћутали су као да сам их питао за Савамалу, а нисам. Питао сам их о државном удару из 2015. године. Тада је држвани тужилац рекла да ће спречити дестабилизацију земље и да ће покренути одговарајуће поступке“, рекао је Милић и упитао шта се десило са државним ударом.

Питао је да ли је цела прича била измишљена, те ако је било дестабилизације, да ли су поднете кривичне пријаве и против којих лица.

Посланик СДС-а Марко Ђуришић питао је Владу када ће бити донета уредба која ће „откочити“ привреднике.

Наиме, каже да пореска управа већ две године није издала решења онима који плаћају паушални порез, додајући да је питање да ли ће после имати да га плате када цех дође одједном.

Лидер СРС-а Војислав Шешељ затражио је од премијера Александра Вучића и министра спољних послова Ивице Дачића да укину санкције Белорусији, Сирији, Ирану и Северној Кореји.

Каже да су санкције увели представници „досманлијског режима по диктату западних сила“.