• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • ПОСЛАНИЦА ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА: Томислав Николић је четнички војвода који уништава хрватски језик
Прочитај ми чланак

ПОСЛАНИЦА ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА: Томислав Николић је четнички војвода који уништава хрватски језик

0

150187_0210-vesna-pusic-foto-v-mitic_f

ЗАГРЕБ – Председница Хрватске странке права „Анте Старчевић“ (ХСП АС) и посланик у Европском парламенту Ружа Томашић оптужила је председника Србије Томислава Николића да покушава да уништи хрватски језик и културни идентитет у Војводини тако што је ученицима у Суботици донирао ћириличне читанке и граматике за учење буњевачког говора, пише Јутарњи.хр.

– Николићева донација ћириличних читанки и граматике буњевачког говора ученицима у Суботици је последња манифестација политике уништавања хрватског језика и културног идентитета на тлу Војводине, објавила је Томашићева на свом профилу на Фејсбуку.

Иако свако има право да се национално или регионално изјасни у складу са својим осећањем, па тако и они који се осећају као Буњевци а не као Хрвати, вишедеценијска политика Србије константно фаворизује једну мањинску групацију на штету друге, констатује Томашићева.

– Званични Београд већ годинама покушава да оде и корак даље – да Буњевцима нехрватима да статус аутохтоног јужнословенског народа, иако је сасвим јасно да они немају никаквих посебности у односу на Хрвате Буњевце, и тако да затре хрватско име на тлу Војводине у наредним генерацијама, тврди председница ХСП АС.

Томашић је притом оптужила и председника и премијера Хрватске, Иву Јосиповића и Зорана Милановића, због тога што нису реаговали на Николићев „акт тихог културоцида“.

Јосиповић би требало да искористи „добре везе које је створио ширећи братство и јединство по тзв. регији, али се бојим да та ‘љубав у региону’ вреди као политичка монета само с ове стране границе“, написала је она у подужем ламенту.

Милановићу је поручила да „великосрпска политика четничког војводе (…) може зачудити само бескрајно наивне и оне који су задњих четврт деценије преспавали“, па се пита „у коју од ове две групе спадају министри Владе Зорана Милановића и сам премијер“.

– Надам се да се барем осећају пониженима јер им врх ‘пријатељске суседне државе’ није узвратио гест и послао спорне уџбенике на ревизију у Загреб, покушала је да иронише Томашићева.

Председник Србије Томислав Николић донирао је ученицима у Суботици на почетку школске године читанке и граматику за учење буњевачког говора, чије ширење у суботичким школама подстиче Буњевачко национално вијеће, водство заједнице Буњеваца који одбијају припадност хрватском народу, подсећа Јутарњи лист.

Извор: Јутарњи лист/Курир