• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • ПОРУКЕ СА ПРОТЕСТА У ПОЉСКОЈ, ЧЕШКОЈ, СЛОВАЧКОЈ: Косово ће увек бити српско! (Видео)
Прочитај ми чланак

ПОРУКЕ СА ПРОТЕСТА У ПОЉСКОЈ, ЧЕШКОЈ, СЛОВАЧКОЈ: Косово ће увек бити српско! (Видео)

0

protesti za kosovo varsava
Редакција Србин.инфо вам представља најзанимљивије делове протеста и говора који су одржани на скуповима Косово је српско у Пољској, Словачкој и Чешкој. Међу говорницима присутни су били новинари, редитељи, чешки народни посланик Фолдруна Јарослав и политички активисти из више организација..

Демонстранти су носили заставе Србије и транспаренте са натписима „Косово је Србија“ како би пружили подршку Србима.

На свим протестима се окупило неколико хиљада грађана, а спевана је и песму на пољском под називом „Косово је Србија“.

Матео Капонети (координатор Европског фронта солидарности са Косовом)- Говорник из Италије на протесту у Варшави:

Противно међународном праву Косовски Албанци су 17. фебруара 2008. прогласили независност, на територији која од 1389. године и Косовске битке представља нераскидиви део српског идентитета. Од тог момента Косово је постало рескрсница криминалних активности,  проституције, трговине људима, отмица ради вађења људских органа и њиховог препродавања на црном тржишту.

Данашње Косово представља место са кога се дрога шаље на улице свих држава Европе. Ратни злочинци НАТО-а који су бомбардовали Србију сада имају ненормално велики капитал, а у медијима се о томе не прича.  Данас овде стојимо са нашом пољском браћом и шаљемо топлу подршку свим Србима који бране своја легитимна права. И наша слобода је да кажемо овде у Варшави Србија је тамо где живе Срби!

italijani poljska protesti

У Словачкој су пре протеста прочитана имена 77 чланова парламента Словачке Републике, који су подигли руку за прелет „хуманитарних“ НАТО бомбардера.

Стен Рибич (Српско-словачко пријатељство), Братислава:

Постоје људи који желе да чују истину, да се боре за истину и да истина једном изађе на видело и да другу чују за њу. Будимо заједно и боримо се за њу!

Председник Словачке покрета Обнове Роберт Схоемакер рекао је да  је Косово било и увек ће остати словенска земља. У потпуности смо на страни наше словенске браће на Балкану. Не можемо да прихватимо и осрамотимо словачки народ, јер наша балканска браћа у историји су били неколико пута спремни физички и војно да подрже Чесе и Словаке, када нам је запретила директна војна опасност. Српском народу поручујемоједног дана ћете вратити Косово!

Foldruna Jaroslav

Јан Зорбић (Европски фронт солидарности са косовом), Праг:

Поздрав драги пријатељи, поздрављам вас у име Европског фронта солидарности за Косово. Чеси могу бити поносни да је иницијатива за оснивање ЕФСК дошла баш из наше земље.

У септембру прошле године у Прагу, угостили смо делегацију Српске радикалне странке и заједно смо одржали предавање о историји и тренутном стању на Косову. Позитивна чињеница је то да ова наша организација има међународни карактер, који јој је помогао да се поред чешких укључе активисти и из Италије, Француске, Финске, па чак и из далеког Бразила. Наша следећа заједничка делатност је организовање едукативних предавања на ову тему. Само данас, наши активисти из Италије и Шпаније представиће своје говоре у Варшави на пољском митингу подршке Србима на Космету.

Protest poljska kosovo srbija
Петер Кеснер(ЕФСК) – Протест у Острави:

Наш покрет је створен ради давања подршке Србима који живе на Косову и Метохији. Нама је примарно у фокусу образовање и информисање људи о проблемима на Космету и како Срби живе тамо, укратко циљ нам је да кажемо истину. Наш пројекат је паневропски и у њему сарађују патриоте из Италије, Француске, Грчке, Белгије, Пољске и наравно Чешке републике.  Посета Косову је на мене имала јак утицај, иако сам знао доста о ситуацији на Балкану, нисам могао ни да замислим оно што сам видео у српским енклавама, што ме је мотивисало да узмем још веће учешће у помоћи Србима.

ostrava protest kosovo

Данијел Соилс (Чешки новинар)

Завршни акт Хелсиншке конференције говори јасно:

„Државе чланице ће поштовати једни друге као суверене и једнаке и његову, укључујући посебно право сваке државе на правну равноправност, територијалног интегритета, слободе и политичке независности.“

Иницијатор нелегалног признавања независности Косова, тадашњи министар иностраних послова Карел Шварценберг, човек који је година радио за НВО „Међународну Хелсиншку Федерацију за људска права„

Кабинет Мирека Тополанека на састанку одржаном 21. 5. 2008 у Теплицима одлучио је да призна независност Косова. Влада Чешке Републике је тиме јасно прекршила одредбе међународног права. Посебно, одредбе резолуције 1244 Савета безбедности УН.

ceska protesti kosovo

На протестима су изложене пароле Косово је Србија, Косово и Метохија су под НАТО окупацијом и застава независног Косова са словима унутар звездица на којима пише Хероин и Косово је нарко држава.

На протестима прочитана су и писма подршке функционера  Српске радикалне странке, генерала Божидара Делића и Звонка Михајловића из Штрпца.

(Србин.инфо – Драган Пилиповић)