Прочитај ми чланак

ПОНОШ: Фирма у којој је отац Небојше Стефановића набавља 49 џипова за МУП!

0

Потпредседник Народне странке Здравко Понош затражио је од председника Србије Александра Вучића да одговори га ли је тачно да фирма ГИМ, у којој је ангажован отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, набавља за МУП 49 џипова Ренџ ровер Дискавери, у вредности од 2,5 милиона евра.

Foto: Savez za Srbiju, pokret Dveri

Понош је, у интервјуу за Време, запитао и да ли је тачно да возила плаћа ГИМ и да ли је у питању поклон те фирме српској полицији или оца сину, „или је посреди неки компензацијски посао између ГИМ и МУП и шта ГИМ добија у тој трампи“.

Да ли је то наоружање и где иде то наоружање? Да ли је Србија можда само транзитна зона и за ове џипове? Постоји ли и педесети џип и да ли је он предмет неке посебне компензације, указао је он.

Понош тражи и одговор, ако је све то истина, како се објашњава породична релација „у којој син издаје доволу за извоз оружја фирми за коју ради његов отац, а онда та иста фирма купује џипове министарству које води син, да ли је по среди сукоб интереса или ипак само отац и син у зрелим годинама размењују играчке – оружје за џипове“.

С обзиром да ни отац ни син нису до недавно показивали неке натприродне моћи, а у скорије време чине чуда, како у области образовања, тако и бизниса, човек се запита – да ли је уз оца и сина прсте умешао неки дух, или световно кум. И ко је тај кум, пита Понош.

Коментаришући тврдње о умешаности Стефановићевог оца Бранка у трговину оружјем и стање у Југоимпорту СДПР, Понош је констатовао да је проблем што је државна компанија са вишегодишњом традицијом и референцама гурнута у неравноправан положај у односу на новоосноване приватне фирме без референци у послу трговине са наоружањем.

Он је додао и да има још неких интересантних ствари везаних за СДПР и актуелну управљачку гарнитуру, јер је млађи брат министра Стефановића, заједно са директором СДПР Југославом Петковићем, сувласник једне фирме.

Имамо ситуацију да је отац Стефановић ангажован у фирми ГИМ, а заједно са власником ГИМ основао је још једну фирму регистровану за трговину оружјем, млађи син један од сувласника фирме заједно са директором СДПР, старији син је министар полиције и издаје дозволе за трговину оружјем, указао је Понош.

Како је нагласио, сваким даном је све јасније да Србијом влада један човек „уз помоћ своје и ослонцем на још само пар породица“.