Прочитај ми чланак

Пољаци марширали Варшавом против независног Косова

0

У марш су се традиционално укључили и навијачи престоничких фудбалских клубова, на челу са навијачима Легије Варшава.

Носећи транспаренте подршке Србима на Косову и против независности, коју је пољска влада признала убрзо по једностраном проглашењу, демонстранти су скандирали „Србија – Варсава – заједничка ствар“

Са заставама Србије и Пољске у рукама и пригодним транспарентима центром Варшаве је данас прошло око5.000 Пољака, протестујући због независности Косова и у знак подршке Србима на Косову.

„Манифестација је протекла мирно без инцидената“, казао је портпарол престоничке полиције која је обезбеђивала марш, Анџеј Броварек.

„Као Пољаци шаљемо Србима кратку поруку: у праву сте, разумемо вас, подржавамо вас. Као Пољаци савршено добро познајемо шта значи парчање земље и губитак историјских земаља“, поручила је иницијатива Пољаци за српско Косово која је протест организовала у сарадњи са организацијама и удружењима радикалних пољских националиста.

У марш су се традиционално укључили и навијачи престоничких фудбалских клубова, на челу са навијачима Легије Варшава. Носећи транспаренте подршке Србима на Космету и против независности, коју је пољска влада признала убрзо по једностраном проглашењу, демонстранти су скандирали „Србија – Варршсава – заједничка ствар“.

У маси су се појавиле и заставе Сирије и старе бело-црвено-беле заставе независне Белорусије. Пољаци за српско Косово још од 2011. године организују пред или на годишњицу проглашења независности Косова протестне маршеве, због, како кажу, отимања Космета Србији. У протесту се обично окупи 4.000 до 5000 људи.

(Бета)