Прочитај ми чланак

Политички успон и пад браће Дулић

0

Oliver Dulic

Када је покренута истрага, а потом и подигнута оптужница против Оливера Дулића, бившег министра, многи су нагађали да то не може да остави нетакнутом и градску власт у Суботици с обзиром на родбинске и „изукрштане” кадровске везе

Суботица – Модест Дулић, професор физичког васпитања, први је градоначелник у новијој историји града који је смењен са ове функције.

На њу је прошлог јула изабран најширом коалицијом која је икад гласала у градској скупштини, имао је подршку 58 од укупно 67 одборника или чак 13 политичких партија, и чинило се да је по томе „убедљиво” најстабилнији први човек града. Када се гласало о његовој смени, ДС више никог није могао да убеди да га подржи, па је њихових 13 гласова било недовољно да Модест Дулић остане на позицији градоначелника.

Та ситуација као да је најмање погодила самог бившег градоначелника, а много више његове партијске другове који ће сада први пут, откако учествују у градској власти од 2000. године, прећи у опозицију. Пут од водеће странке у коалицији до опозиционих клупа пређен је за само годину и по дана.

Нема сумње да је томе „кумовала” и чињеница да иако велика, коалиција никада није била много стабилна јер и због „тесне” разлике међу великим одборничким групама (ДС 14 одборника, СВМ 16, СНС осам, а након приласка ДСС-а, 14 одборника) она је и у кулоарима и тајним политичким преговорима непрестано довођена у питање. Нарочито, јер су на релацији између ДС-а и СВМ-а, на чијој снази је коалиција требало да почива непрестано искакале „варнице”.

Суботица: власт је и код коалиционих партнера и опозиције доживљавана као резултат „братске” подршке и одлучивања (Фото А. Исаков)

Разлаз из 2010. године када је СВМ практично избачен из градске власти вољом ДС-а, никада није успешно превладан, бар у Суботици. Зато није чудно да су СВМ, СНС, СПС и ДСХВ успоставили нову коалицију која је срушила стару. Уосталом, Јене Маглаи, први човек СВМ-а Суботице никада није крио да није задовољан влашћу коју је квалификовао као инертну и засновану на личним интересима.

СВМ је спочитавао демократама да власт не деле партнерски, да се одлуке доносе у уском кругу људи око градоначелника. Тај уски круг људи око Модеста Дулића чинили су његови први сарадници попут Немање Комазеца, својевремено сарадника у Дулићевом Министарству за грађевинарство, просторно планирање и заштиту животне средине. Иначе, Комазец је у преговорима између Оливера Дулића, млађег брата Модеста Дулића, и Иштвана Пастора, лидера СМВ-а након избора 2012. године означен као кандидат демократа за градоначелника.

Међутим, у последњи час демократе су званично кандидовале Модеста Дулића, а Комазец је постао његова десна рука, помоћник и један од најближих ослонаца у вођењу града. За свог сарадника бивши градоначелник изабрао је и Лазара Дулића, човека нејасних квалификација, и бившег члана руководства Фонда за капитална улагања Војводине, на кога се ослањао у руковођењу градском управом и градом. Још један сарадник Оливера Дулића, Небојша Јањић бивши помоћник у Министарству, био је као „камен” о врату власти демократа у граду.

По повратку из Београда, Јањић је имао низ функција у граду, између осталог био је и саветник градоначелника, а са ових позиција „сменили” су га грађани гневни због његових урбанистичких планова. На истој скупштини на којој су смењени Модест Дулић и Небојша Јањић, који је недавно пуштен из притвора због сумње за примање мита у случају Брежанчић, по сили закон изгубио је своје одборничко место решењем Агенције за борбу против корупције.

Када је покренута истрага, а потом и подигнута оптужница против Оливера Дулића, као бившег министра, многи су нагађали да то не може да остави нетакнутом и градску власт у Суботици с обзиром на родбинске и „изукрштане” кадровске везе.

Уосталом, власт у Суботици и код коалиционих партнера и код опозиције доживљавана је као резултат „братске” подршке и одлучивања, али и независно од тога садашња смена може да се тумачи и као очекивана ставка након пада популарности демократа. У свом првом обраћању одборницима након избора, Јене Маглаи је рекао да наступа нова политичка ера у којој би требало рашчистити са баластом који деценију гурају испред себе и подвући црту, па ако има оних који су се огрешили о закон, треба и да одговарају.

 

(Политика)