Прочитај ми чланак

Тужилаштво тражи притвор за Јутку: Судија данас доноси одлуку

0

О предлогу за притвор треба да одлучи судија за претходни поступак Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег суда у Краљеву

Одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву предложило је суду да одреди притвор до 30 дана бившем председнику општине Брус Милутину Јеличићу Јутки, који се сумњичи за злоупотребе са земљиштем на Копаонику.

Притвор је предложен и за осумњиченог А. М, речено је Тањугу у том тужилаштву.

О предлогу за притвор треба да одлучи судија за претходни поступак Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег суда у Краљеву, а одлука се очекује данас.

Остало четворо који су били јуче ухапшени, након саслушања су пуштени да се бране са слободе, док две осумњичене нису доступне правосудним органима.

Јеличић и А. М. су претходно саслушани у тужилааштву.

МУП је у уторак саопштио да се Јеличић терети да је као председник Општине Брус, током 2017. и 2018. године, супротно закону издавао закључке на основу којих су физичка лица могла да поставе привремене објекте и прикључе их у Национални парк Копаоник на постојећу инфраструктурну мрежу, чиме је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја.

М. А се као бивше одговорно лице у Општини Брус, сумњичи да је помогао Јеличићу у доношењу наведених закључака тако што је посредовао код комуналних инспектора – Г.Р. и 47-годишње жене, да не изврше инспецијски надзор над привременим објектима који су постављани на територији Националног парка „Копаоник“.

Сумња се да су овим радњама Г. Р. и 47-годишња жена извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја, док се М. А. терети за кривично дело трговина утицајем.

Такође, Јеличић и А. С, бивше одговорно лице Општине Брус су, како се сумња, у корист 44-годишње инвеститорке проследили пријаву за легализацију објекта на Панчићевом врху надлежном министарству са неистинитим садржајем.

У тој пријави је наведено да је пријаву за легализацију објекта 44-годишња жена послала општини Брус 2014. године, а пријава је поднета током 2018. године. На овај начин Јеличић и А. С. су како се сумња извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја у саизвршилаштву. М. И, запослена у Општини Брус, ухапшена је због постојања основа сумње да је извршила кривично дело фалсификовање службене исправе, јер је како се сумња, у службене исправе унела податке неистините садржине.

Јеличић се, такође терети и да је извршио и кривично дело трговина утицајем тако што је својој секретарици Д.К. рекао да у записник седнице Општинског већа накнадно унесе неистините податке након што је током инспекцијског надзора утврђено да је инвеститор прекорачио површину објекта.

Д.К. је ухапшена због постојања основа сумње да је извршила кривично дело фалсификовање службене исправе.

Против 47-годишње жене биће поднета кривична пријава због постојања основа сумње да је извршила кривично дело злоупотреба службеног положаја, док ће против 44-годишње жене кривична пријава бити поднета за кривично дело фалсификовање исправе.