Прочитај ми чланак

ПОКС: Ограничење раста рата стамбених кредита добра, али не и довољна одлука

0

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) похваљује одлуку Владе Србије да прихвати предлог ПОКС и ограничи раст рата стамбених кредита одређивањем фиксне висине камате преко које оне не могу расти.

„Радује нас што је наш предлог прихваћен, али у исто време истичемо да је таква мера морала бити донета знатно раније и да треба да се односи на све кредите, а не само стамбене. Осим ове мере држава држава треба да донесе још читав низ мера којима би олакшала живот грађана“ – изјавио је председник ПОКС и потпредседник Скупштине Србије Војислав Михаиловић.

„Одлуке Владе Србије о повећању акциза на кафу, цигарете и гориво су неоправдане, баш као и одлука о узимању иностраних кредита да би се пензионерима пред изборе исплатила једнократна помоћ од 20 хиљада динара. Тај новац је држава морала обезбедити уштедама и из сопствених извора, а нипошто кредитима. Минималац је морао бити повећан већ ове године како су и тражили синдикати, а ПДВ на храну и основне потрепштине чије су цене за две године порасле за 45 одсто је морао бити смањен са 18 на 8 одсто. Уз најављена поскупљења струје, гаса и свињског меса на хиљаду динара за килограм, Влада Србије мора донети мере смањења трошкова јавног сектора, а не завући руке у џеп грађана. Осим овога треба ограничити екстрапрофит оних којих зарађују на инфлацији и расту еурибора баш као што је урадила са стамбеним кредитима“ – додао је Михаиловић.