Прочитај ми чланак

ПОКС: Обуставити примену француско-немачког споразума до окончања избора

0

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) тражи од Владе Србије и председника државе да суспендује даљу примену француско-немачког плана и Охридског споразума о његовој имплементацији до окончања ванредних републичких избора.

Захтев немачког амбасадора у Приштини, који је јуче затражио хитну и потпуну примену француско-немачког споразума је непримерен и нереалан.

„Народ ће на предстојећим изборима дати поверење или странкама које су за спровођење тих споразума и де факто признање независности тзв.’ Републике Косово’ или онима које су за његово поништавање. Тек ће нова Влада Србије имати легитимитет и пун капацитет да одлучи шта радити са споразумима и којим путем Србија треба да иде“ – изјавио је председник ПОКС и потпредседник Скупштине Србије, Војислав Михаиловић.

„Позив немачког амбасадора мора бити одбијен. Србија ће за пар месеци имати изборе на којима ће народ рећи треба ли признати пасоше, државне симболе и територијални интегритет тзв. ‘Републике Косово’ како предвића споразум који је у фебруару у Бриселу прихватио председник Србије. Грађани Србије ће на изборима рећи прихватају ли да Пећка Патријаршија, Грачаница и стотине светиња више не буду у Србији, већ да се уреди њихов ‘статус на Косову’ што предвиђа Охридски споразум из марта. Тек ако на ванредним изборима добије поверење народа за политику губитка Косова зарад уласка у ЕУ, власт ће моћи да иде у даљу примену. Уколико то учини пре избора, без сагласности народа, наћи ћемо се на ивици сукоба и у најозбиљнијој унутрашњој  државној и политичкој кризи од Другог светског рата“ – додао је Михаиловић.