Прочитај ми чланак

Поглавље 23 на реду тек крајем године?

0

Због блокаде Хрватске, цури време да до јула будемо ближи ЕУ. У Европској комисији без заједничке преговарачке позиције

pol-poglavlje23

Уколико у наредним данима не дође до помака око хрватске блокаде поглавља 23, Србија ће ући у “црвену зону”, а наредни корак наше земље ка ЕУ могао би да се пролонгира за крај године.

Наиме, цури време да се обави сав технички посао како би преговори о овом поглављу почели за време председавања Холандије, односно до краја јуна. У случају пропуштања овог рока, врло лако би се могло десити да се све темпира тек за децембар, када председавање ЕУ завршава Словачка.

Према нашим информацијама, због недостатка консензуса међу чланицама, Европска комисија још не може ни да почне израду нацрта заједничке преговарачке позиције ЕУ за поглавље 23. А њу, пре него што се да зелено светло за отварање поглавља, мора да проучи и одобри свих 28 чланица.

Загреб и даље не одустаје од три услова за ово поглавље – укидање закона у универзалној јурисдикцији за ратне злочине, гарантована места за хрватску мањину у српском парламенту и потпуна сарадња са Хагом.

Поједине чланице ЕУ, међу којима су најактивније Немачка и Аустрија, врше притисак на Хрватску да попусти. Данас би у Бриселу, на маргинама Савета за спољне послове, шефови дипломатија ових земаља Франк Валтер Штајнмајер и Себастијан Курц о томе требало да разговарају са хрватским колегом Миром Ковачем.

ДАН ОДЛУКЕ

Шефови европских држава и влада окупиће се на Европском савету 28. јуна, а међу главним темама самита наћи ће се и питања проширења, а поготово спорно поглавље 23, за чије је отварање Србија потпуно спремна. Тог дана требало би да буде донета коначна одлука да ли се поглавље отвара или ће Србија морати још да сачека.