Прочитај ми чланак

Подршка Не да(ви)мо Београд стиже и из иностранства

0

Грађанска платформа "Барцелона ен Цомú" (Заједно за Барселону), грађански покрет из Напуља "Масса Цритица", активиста и магистар филозофије, историје и политичких наука Марко Клаусен,...

ne davimo beograd… професор Кристијан Шмид са ЕТХ Универзитета у Цириху и професорка Техничког универзитета у Берлину, Маргит Маyер – последњи су у низу организација и појединаца из иностранства који су Иницијативи Не да(ви)мо Београд пружили подршку у борби против пројекта „Београд на води“ и нелегалног рушења објеката у Савамали.

Ива Чукић из Иницијативе Не да(ви)мо Београд каже за Данас да ова врста подршке показује да „нисмо усамљени у својој борби“.

– Примере узурпације града, спекулативног урбанизма, неодговорног и коруптивног понашања носилаца власти и надлежних служби, и отпора који се појављују у различитим облицима можемо наћи широм света, и из њих можемо много научити. Повезивање са различитим покретима, групама и индивидуама укључује и дељење одређених вредности као што су солидарност, једнакост, толеранција, грађанска храброст, демократско управљање и партиципативне приступе, а директна подршка охрабрује, јача и помаже у борби против партикуларних интереса политичко-економске елите – указује Чукић.

Пред последњи протест Иницијативе, одржан 29. септембра, стигла је подршка од „Заједно за Барселону“, грађанске платформе која је победила на градским изборима у том граду 2015. и коју предводи актуелна градоначелница Барселоне, Ада Колау. У писму подршке се, између осталог, наводи да у „Заједно за Барселону“ чврсто верују да грађани морају да буду укључени у све важне одлуке које се тичу развоја градова, те да подржавају све покрете који, попут Иницијативе, који заступају праведно коришћење заједничких ресурса и који се боре против спекулативног урбанизма.

Иницијативи је подршку пружила и „Масса Цритица“ – грађански покрет из Напуља, који се бори против спекулација и неравномерног територијалног развоја, у том граду, али и у осталим подручјима широм Италије.

„Вести о борби Иницијативе Не да(ви)мо против пројекта „Београд на води“ изазвале су нам снажан „већ виђено“ феномен. И ми смо искусили истоветно искључивање становништва из политичких одлука, одсуство демократије и повиновање државе интересима богате и моћне мањине. Исто као и у случајевима напуљске четврти Бањоли, Италијанских железница (ТАВ), железаре Илва и радарског система МУОС, неправди кажемо НЕ и шаљемо подршку нашој браћи и сестрама – грађанима и пријатељима Београда, који излазе на улице да захтевају своје право на град“, истичу из „Масса Цритица“.

Професор Шмида сматра да је глас грађана у већини случајева био веома разуман и оријентисан према будућности.

– Грађане треба питати шта мисле о овако важном и великом пројекту, и власти би требало да верују грађанима. Грађани су много паметнији него што већина политичара мисли – речи су подршке професора Шмида.

ИНУРА и Варуфакис

Прва значајнија подршка Иницијативи стигла је од међународне мреже ИНУРА (Интернатионал нетwорк фор урбан ресеарцх анд ацтион) још 2014, и то у виду отвореног писма грађанима Београда. Мрежу, која постоји преко 25 година, чини око 200 стручњака, академика и експерата у области урбанистичког и просторног планирања, урбане економије и развоја града, а њих 50 посетило је Београд у јуну 2014. и након упознавања с пројектом „Београд на води“, изразили су озбиљну забринутост.

Средином ове године Иницијатива је добила и писмо подршке политичког покрета ДиЕМ25 и њеног оснивача Јаниса Варуфакиса, бившег министра финансија Грчке. У писму је Иницијатива похваљена за показивање воље да допринесе широј европској борби за право људи да одлучују у каквом граду желе да живе. Пуна подршка дата је и због посвећености и истрајности Иницијативе за пружањем демократског отпора владавини капитала и приватног интереса у Београду и Србији.