Прочитај ми чланак

ПОДГОРИЦА ПРОТЕСТ (20.ДАН): Опростите Немањићи, Обилићи, Петровићи, опрости Његоше! (ВИДЕО)

0

Јубиларна двадесета ноћ протеста је прошла уз кишу и говорнике из врха Демократског фронта и локалне функцонере конституената ове политичке коалиције који вријеме проводе пред Скупштином са многобројним слободоумним грађанима.

Ранко Милић, члан Главног одбора Демократске народне партије и легендарни фудбалски тренер је говорио о посљедицама погубне политике Владе и срамоте коју чине прецима.

„Ми што смо се окупили каочасни и поштени људи на Немањиној обали, желимо да се отарасимо оних и онаквих који су уништили Црну Гору. Покрали су све. Градове, фабрике па и државу“, рекао је Милић.

Он је тражио опрост и од култних личности историје Црне Горе.

„Кукала вам мајка, кукала мајчица Русија којој сте увели санкције. Опростите Немањићи, Обилићи,Петровићи, опрости Свети Петре Цетињски и Његоше“,рекао је Милић.

Одборник Нове српске демократије у Скупштини ГО Зета, Сандра Ђуровић је рекла да она као студент зна који су проблеми будућих дипломаца и омладине у Црној Гори.

„Ја као студент Биотехничког факултета уопште се не радујем дипломи, јер ова држава неће имати могућности да ми обезбиједи запослење. Све што ћу од ње добити је пар мјесеци приправничког стажа“, рекла је Ђуровић.

Она је истакла и да много оних младих људи који подржавају протесте испред екрана и монитора, али их је страх од појављивања на протесту јер неће моћи наћи запослење, али да не разумије чега се боје када свакако прилике за посао нема.

пОДГОРИЦА potesti-20.dan_-409x306

Испред Општинског одбора Покрета за промјене у Будви говорио је Стеван Џаковић који је херој борбе против пљачке и уништавања Будве од клана Маровића и њихових партнера.

„Онај кумровачки ђак је са својом дружином из Црне Горе изнио, не стотине милионе евра, него милијарде. Он је парче по парче Будве дао Веску Баровићу и Брану Мићуновићу и сличнима. Не зна та дружина на власти да треба да служе народу, а не да владају“, рекао је Џаковић.

Он је имао и поруку за демонстранте.

„Потребно је само да истрајете и да вјерујете да је овај циљ остварив и он ће се остварити. Идемо заједно до прелазне Владе и фер и поштених избора“, навео је Џаковић.

Одборник Демократског фронта у Скупштини општине Пљевља, Никола Ровчанин је говорио о проблемима свога града и потреби смјене власти на државном нивоу.

„И Пљевљаци уз хиљаде других грађана Црне Горе чекају пад режима Мила Ђукановића. Оног режима који је од богатих Пљеваља створио најзагађенији град у Европи. Пљевљаци су остављени на милост и немилост у пепелу и диму њихових интереса. Пљевља су град у коме се доказала истинитом афера „Снимак“ правноснажним пресудама и затворским казнама за окривљене“,рекао је Ровчанин.

Ровчанин је позвао све остале да подрже протесте.

„Позивам све Пљевљаке који живе у Подгорици да дођу на протесте јер се овдје бори за њихова права“, нагласио је Ровчанин.

Он је такође рекао да добар дио посланика Скупштине Црне Горе подржава протесте и да су сада протести скупштина, а да су столице посланичке клупе јер се на булевару Светог Петра Цетињског одлучује о будућности Црне Горе.

Јанко Вучинић , лидер Радничке партије је рекао да се МилоЂукановић нада да ће се ови протести завршити што прије.

„Због ове кише, МилоЂукановић се нада потопу и да ће га то спасити свргавања са власти. Е па једино што може да падне је његова Влада“, рекао је Вучинић.

Он је рекао и да ова власт штити монопол и своје интересе и да се не боре за своје интересе, а прозвао је  синдикалне вође и невладин сектор.

„Гдје су синдикални лидери и зашто су се ућутали? Зато ћуте када су економија и радничка класа уништени? Нека се појаве овдје ако имају куражи и петље. Када су били протести које је организовао МАНС, ја сам у њима учествовао и борио се против биједе и сиромаштва, а гдје су сада они?“,нагласио је Вучинић.

Предраг Булатовић, члан Предсједништва ДФ-а је говорио о феномену печеног прасета синоћ у протестном кампу и медијској хајци која се одједном пробудила.

„После толико дана медијског ћутања о протестима, од јутрос па све до овога момента режимски медији покушавају ове народне протесте покушавају да претворе у нешто што они нису. Један портал је написао да то што се пекло прасе показује да су протести националистички и неком чудном логиком овај што је то написао је прасету одредио националну припадност. Прасе су пекли момци из групе „Барска Србадија“ који су 24 овдје на протестима и можда је проблем власти што су момци из Бара и што су „Србадија“. Иста власт је на својим предизборним кампањама пекла волове па им нису одређивали националност. Нека се они не брину за печено прасе, нека истраже откуд дрога у дипломатској пошиљци Министарства иностраних послова Игора Лукшића“, рекао је Булатовић.

Булатовић је напоменуо на услове који се траже на народним протестима којим би Црна Гора отргла од хоботнице ДПС власти, а то су пад Владе, прелазна Влада и фер избори, а рекао је и каква би та прелазна Влада била када би сам одлучивао.

„Ако би мене питали каква би та Влада била, била би без Ђукановића и Кривокапића“, навео је Булатовић.

Ако полиција мисли да забрани скуп видјеће на какав ће отпор наићи

Полиција увијек има законску могућност да протест Демократског фронта прекине и забрани. Ако мисле да то ураде, нек ураде одмах и видјеће на какав ће отпор наићи, с једне стране. С друге стране то ће их јасно екларисати као аутократе, како говоримо од почетка. С треће стране, то би изазвало огромну политичку нестабилност у Црној Гори, казао је посланик ДФ-а Коча Павловић.

Павловић је казао да понашање комуналне полиције изгледа „као да је из Монти Пајтона“.

„Они се нешто оштре да народ који се овдје на најграђанскији начин бори за остварење елементарних демократских права, уклоне, као и шатор и бину. Ми остајемо на оном што смо говорили од самог почетка, нећемо то дозволити“, рекао је он.

Како је рекао, полиција има увијек законску могућност да скуп прекине и забрани.

„Ако мисле да то ураде, нек ураде одмах и видјеће на какав ће отпор наићи, с једне стране. С друге стране то ће их јасно декларисати као аутократе, како говоримо од почетка. С треће стране, то би изазвало огромну политичку нестабилност у Црној Гори“, казао је Павловић.

Павловић је министру унутрашњих послова Рашку Коњевићу поручио да не улази у „игре ДПС са комуналном полицијом“.

Упитан да прокоментарише печење прасета синоћ испред Скупштине, Павловић је рекао да „не би улазио у разматрање јеловника у кампу“.

Он је казао да је режимска медијска стратегија сад постала видљива, а то је да се маргинализује скуп и дешавање у кампу.

„А да се одједном, у медијском смислу, бескрајно актуелизује то да ли је неки од шатора празан или пун и шта се једе у кампу“, казао је он.

koca pavlovic df6

Павловић је саопштио да, уколико Уставни суд у вези са нормом изборног закона о прикупљању потписа подршке изборним листама одлучи онако како претпостављају да ће одлучити, престаје валидност гласања ДФ-а за тај закон.

„И у тој ситуацији режим може сматрати да повлачимо наше гласове које смо својевремено дали за тај закон“, казао је Павловић.

Павловић је казао да би представници Демократског фронта ДФ, да су се састали са генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом, поручили да Црна Гора не заслужује позивницу за НАТО.

„Жао нам је што Столтенберг није дошао овдје на слободну територију да се упозна са оним што је став већинског дијела Црне Горе, ставовима ДФ-а који је најјача парламентарна опозициона структура у Црној Гори, а у последње вријеме се може рећи да је можда и најјача, најефикаснија и најмоћнија политичка структура на политичкој сцени Црне Горе“, казао је Павловић.

Столтенбергу би пренијели да држава, чија Влада, како је оцијенио Павловић, нема унутрашњи ни спољашњи кредибилитет, не заслужује позивницу за НАТО.

„Држава у којој се краду избори, чији је челни човјек Владе јасно лоциран у пресуди њујоршког суда у случају афере Телеком као неко ко је одговоран за корупцију 7,2 милиона евра, у којој је овакав проблем са корупцијом, у којој се дипломатском поштом шверцују наркотици“, казао је Павловић.

Столтенбергу би, како је додао, рекли да он и НАТО могу помоћи да се направе искораци које од Црне Горе очекује Европска унија и Алијанса.

„Наша сазнања говоре да је један од услова, поменут током затворених разговора са црногорским званичницима, тај да се рашчисти афера Телеком, коју је пресудио суд у Њујорку и у пресуди је јасно констатована корупција од 7,2 милиона евра, која је, по свој прилици, завршила на рачунима шефа црногорског режима Мила Ђукановића“, рекао је Павловић.

То је, рекао је Павловић, према сазнањима ДФ-а, наведен као један од услова да Црна Гора добије позитивно мишљење министарстког савјета НАТО.

„Позивам специјалног тужиоца Миливоја Катнића и врховног државног тужиоца да покажу професионалност и непристрасност и одмах процесуирају документа која су им својевремено дошла из Америке и чије превођење је завршено још у јулу, да престану да заобилазе оне који су на врху пирамиде корупције, криминала и крађе у Црној Гори, а то је породица Ђукановић“, казао је он.

 

DSS  u Podgorici

И ДСС ДАО ПОДРШKУ

Двадесето јутро испред Скупштине главног града почело је кишом. Припрема се ручак у кампу. Позитивна атмосфера, солиданост, нада у бољу будућност и оптимизам присутан је међу мирним демострантима.

После ручка, протестантима су се придружили представници Демократске странке Србије и тако дали Демократском фронту пуну подршку.

Извор: ИН4С портал