Прочитај ми чланак

Почела конститутивна седница Скупштине Србије; Чанак: Биће промена у Војводини

0

skupstina-srbije_12(1)

Конститутивна седница Скупштине Србије на којој ће посланици положити заклетву почела је данас интонирањем химне „Боже правде“.

Пре седнице одржан је неформални састанак досадашњих шефова посланичких група на којем се разговарало о иницијативи да се сваке године ротира председник парламента.

Конститутивну седницу води најстарији посланик, 85. годишњи Милан Кораћ из коалиције СПС-ПУПС-ЈС, а помажу му по један од најмлађих са четири изборне листе које су добиле највећи број мандата и генерални секретар парламента.

Након отварања седнице и потврђивања мандата нови посланици ће положити заклетву која гласи:

„Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди“.

Почетку седнице присуствовала су 243 посланика, а међу њима нису били лидер СНС Александар Вучић и лидер ПУПС Јован Кркобабић.

У скупштини су представници седам изборних листа, а листа странака окупљених око СНС има највећи број посланика – 158.

Иза напредњака највише места, 44, заузеће посланици коалиције СПС-ПУПС-ЈС, а потом ДС са 19, затим НДС са 18, шест са листе „СВМ – Иштван Пастор“, три са листе „СДА Санџака – Сулејман Угљанин“ и два са листе „ПДД – Риза Халими“.

Према ранијим најавама, председник скупштине, потпредседници и органи парламента биће бирани по завршетку ускршњих празника, 23. априла.

Дан касније посланици ће разматрати законе о влади и министарствима, да би се о њима гласало у суботу, 26. априла, а нови министри заклетве пред посланицима положили у недељу, 27. априла.

Према Пословнику о раду, предлог кандидата за председника скупштине подноси најмање 30 посланика, а посланик може да предложи само једног кандидата за председника.

О предлогу се отвара претрес, након чега председавајуци утврђује листу кандидата по азбучном реду презимена.

Пре приступања избору председника одлучује се да ли ће гласање бити тајно или јавно, а уколико се одлучи да се гласа јавно, гласа се прозивком.

За председника Скупштине Србије изабран је посланик за кога је гласала већина од укупног броја.

Скупштина утврдује број потпредседника на предлог председника Народне скупштине, а као и код избора председника и овде најмање 30 посланика може да предложи једног или више кандидата за потпредседника.

У парламент су нешто пре 15 сати стигли досадашњи премијер Ивица Дачић, бивши министри Славица Ђукић Дејановић, Александар Антић, Александар Вулин, као и ранији министри Жарко Обрадовић, Милутин Мркоњић…

У овом скупштинском сазиву, биће, бар у прво време, 12 страначких лидера.

nenad-canak

Чанак: Биће промена у Војводини

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изјавио је да очекује да ће нови сазив парламента разматрати и донети нови устав Србије као и да је сигуран да ће врло брзо у Војводини „доћи до одређених промена“. Чанак изјавио је данас да му до сада није понуђено да буде председник скупштине, али да је спреман да помогне уколико то буде требало, јер није добро да из једне странке буду председник, премијер и председник скупштине.

Чанак је изјавио да очекује да ће нови сазив парламента разматрати и донети нови устав Србије као и да је сигуран да ће врло брзо у Војводини „доћи до одређених промена“.

Говорећи о ситуацији у Војводини, он је новинарима уочи почетка конституисања новог сазива Скупштине Србије навео да ту нема много шта да каже, да је питање Војводине уставно питање и да верује да ће овај сазив разматрати следећи устав Србије.

„У том светлу не знам шта да кажем, сигуран сам да ће у Војводини врло брзо доћи до одређених промена“, рекао је Чанак, али није навео конкретно на какве промене мисли.

Није ми нуђено место председника Скупштине

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изјавио је данас да му до сада није понуђено да буде председник скупштине, али да је спреман да помогне уколико то буде требало, јер није добро да из једне странке буду председник, премијер и председник скупштине.

Чанак је новинарима рекао да је идеја о ротирању на месту председника парламента потпуно нова, да има аргументе и за и против и да је треба добро сагледати, те да је с једне стране добро да не буде монополизације, али да с друге он не зна колико је добро да се председник мења на годину дана, јер није без разлога предвиђено да та функција буде на четири године.

Он је изразио бојазан да за годину дана може мало да се уради са те позиције, али да та идеја има у себи елементе демократског парламентаризма, који се, како је оценио, у Србији не примењује довољно.

„У овом тренутку парламентаризам као идеја је потцењен и свако ко може да помогне треба то и да уради, па могу и ја да помогнем ако неко сматра да треба“, рекао је Чанак.

На питање шта очекује од новог сазива парламента, Чанак је изразио бојазан да постоји велики дисбаланс између власти и опозиције.

„Осећам велику стрепњу, овакав дисбалнс власти и опозиције је застрашујућ“, рекао је Чанак.

(Танјуг)