Прочитај ми чланак

ПОБЕДНИК избора у Херцег Новом: Нападали нас да смо и четници и издајници Космета

0

За СРБИН.инфо говорио је носилац победничке листе ''Ни лијево, ни десно - Правац Нови'' на локалним изборима у Херцег Новом и нови стари председник те општине у Црној Гори - Стеван Катић. Окосницу победничке листе чини Демократска Црна Гора - Демократе.

“Након овог изборног резултата од 9. маја и наше победе на изборима, врло брзо ћу започети нови мандат на месту председника општине. Тај континуитет успешних пројеката, које смо завршавали претходне четири године ћемо наставити још успешније.“ наводи Катић и додаје да му је драго што су “докрајчили бивши режим, односно Демократску партију социјалиста (ДПС)“ која је освојила 8 мандата од 35. Досадашња власт, коју су чинили Демократски фронт и Демократе, освојила је 27 мандата.

Катић подсећа да је Херцег Нови одувек био на бранику опозиционог деловања, да је у тој општини увек на власти била опозиција. Зато, због бројних опструкција од стране ДПС-а и “маћехинског односа“, трпели су бројне опструкције, па им, каже Катић “представља додатно задовољство што смо их из Херцег Новом докрајчили, јер је одавде све и кренуло у борби против бившег режима.“

Алекса Бечић, председник Скупштине Црне Горе и председник Демократа на конференцији за медије истакао је да је у Херцег Новом победила пристојност, умереност и отменост. Ипак, кампању за локалне изборе у Херцег Новом пристојност и умереност нису пратили. Листа чији је носилац био Катић била је нападнута од “два екстремистичка пола“ – један који је на билбордима са Катићевим ликом писао “Србе на врбе“ и други који је лепио плакате са ликом Катића, Бечића, али и премијера професора Здравка Кривокапића на којима су њих тројица оптуживани да су продали Косово и Метохију.

Катић додаје да је Херцег Нови, одувек био “толерантан град“, да никада није имао проблем да каже да је Србин на челу града, да је био на челу сваке литије која је била у Херцег Новом, те да су једини град који је добио орден Светог Саве првог степена и да су тако “показали своју опредељеност. Ипак, каже да то није нешто што је кључно у том граду “да само идемо на тај неки национализам већ ми баштинимо све вредности грађанске опције. Зато смо били на удару и једних и других.“

Демократе су 2017. године формирали власт са ДФ-ом и неколицином мањинских странака, то није немогуће ни сад, и поред напада и плаката. Катић подсећа да ДФ није партија, већ коалиција, “а онда та њихова коалиција За будућност Херцег Новог има још субјеката. Ту имате велики број партија које су биле део За будућност Херцег Новог.“

Катић каже да ће позвати све на разговор, истичући добру сарадњу са људима из ДФ-а на локалном нивоу, који су га и звали да се извињавају због онога што раде њихови лидери.

“Неко је хтео нас на локалном нивоу да посвађа, иако за све то није било потребе.“, наводи Катић, а мотиве за те нападе налази у тежњи ДФ-а за реконструкцијом власти. “Они су то покушавали још из Никшића, када су говорили да тамо имају 40 до 45 посто сами. Када су видели да су тамо само два посто више освојили од нас и када су видели да су у Херцег Новог оволико слабији од нас – то им је мало помешало њихове ствари у односу на очекивања која су имали. То није коректно са њихове стране.“

Катић каже да је ДФ купио велики број локалних портала који су десетак година уназад били на у потпуности на страни ДПС-а, а сада су, каже Катић, купљени од стране људи блиских ДФ-у, на којима су изношене бројне лажи о Демократама.

Катић је откио и како ће изгледати туристичка сезона у Херцег Новом и шта је потребно грађанима Србије да би отишли у Црну Гору на летовање.