Прочитај ми чланак

Како се рат у Гази излио у америчку политику: 100 милиона за смену „прогресивних“

0

Произраелске лобистичке групе улажу милионе долара како би спречили критичаре рата Тел Авива у Појасу Газе да продуже свој боравак у Конгресу на предстојећим изборима, пише "Гардијан"

Произраелске групе америчких конгресмена улажу милионе долара не би ли сузбиле шансе својих „прогресивних“ колега да остану у парламенту САД на предстојећим изборима.

Само Америчко-израелски комитет за јавне послове (Аипак) је уложио 100 милиона долара како би се супротставио политичарима који критикују војну операцију Тел Авива у Појасу Газе, пише „Гардијан“

Иако постоји од педесетих година, Аипак је почео да се меша у америчке парламентарне изборе тек са међуизборима одржаним 2022. године, када је остварио ограничен успех – док је са Аипак-ом повезана лобистичка група (супер пак) Пројекат уједињена демократија (УДП) успешно лобирао против демократа Доне Едвардс и Ендија Левина и обезбедио успех њихових унутарстраначких противника, није успео да осигура пораз Самер Ли и Шри Тандеар. 

Ове године, произраелске групе таргетирају „прогресивне“ демократске посланике попут Џамала Боумена, Кори Буш и поменуте Самер Ли, против које се овај пут, уместо УДП, устремила лобистичка група Умерени пак.

Међутим, „Гардијан“ се пита да ли ће милиони долара које произраелски лоби улива у сузбијање конгресмена који критикују Израел усред смрти више од 33.000 Палестинаца у Појасу Газе.

Британски лист такође напомиње да је Ли успела да прикупи два милиона долара у оквиру сопствене кампање и да је добила још 700.000 долара од „спољних група“, док је њена противница Бавини Пател успела да прикупи око 600.000 долара, и добила још отприлике толико захваљујући донацијама које је обезбедио Умерени пак.