Прочитај ми чланак

Плата 500 евра, ЕУ пред вратима, аутопутеви: Шта су обећавали – шта су испунили

0

Београдска филхармонија добила је зграду, Врање и Суботица реконструисана позоришта, а Београђани нову аутобуску станицу.

Почела је изградња Националног стадиона, али држава много мање издваја за спортске клубове.

Просечна плата још пре годину дана достигла је чувених 500 евра, а Србија је испунила све што је до ње да буде спремна за Европску унију.

Грађани могу да се возе брзим путем Лозница-Шабац, почели су и радови на ауто-путу до границе са Црном Гором, али цена путарине остала је иста.

Александар Вучић више није председник Српске напредне странке.

Све ово далеко је од истине, а могло је да буде да су се политичари држали онога што су обећали за 2019. годину. А нису.

Прочитајте анализу Миљане Милетић, новинарке Истиномера, медија који се бави провером чињеница кроз оцењивање изјава јавних званичника и политичара.

Омашке у процени

Бележећи разне рокове и њихова пробијања, дошли смо до бројке од 31-ог неиспуњеног обећања.

Укупно смо оценили 41 обећање у 2019. години. Од тога, само три обећања која смо оцењивали била су испуњена, а једно је скоро испуњено. Било је пет обећања која су остала само на обећању, односно испуњење није „ни започето“. Помак је направљен само у испуњењу једног обећања.

Оцењивали смо, највише, председника Србије Александра Вучића.

Од 12 оцењених обећања испунио једва: да ће буџет за 2020. годину бити једина тачка дневног реда и да ће до краја 2018. Лидл запослити 1.500 радника.

Осим оцене „ни започето“ за обећање из 2017. да ће зграда Београдске филхармоније бити готова до 2020, за преосталих 9, добио је оцену – „неиспуњено“.

Обећања која смо међу првима оцењивали у 2019. години, тичу се оних која су везана за 2018. годину.

Најпре је председник оцену „неиспуњено“ добио за обећање да ће крајем 2018. бити још једно повећање плата од 10 одсто, а затим и за најаву да ће до краја 2018. просечна плата бити 500 евра. Када просечна плата, ипак, није била како је обећао, Вучић је крајем фебруара 2019. изјавио да је „промашио за годину дана, али ће просечна плата бити сигурно 500 евра“.

Исто, 2018. није отворено позориште у Врању како је обећано.

Подсетимо, Вучић је почетком 2018. рекао да ће бити председник Српске напредне странке „још годину дана“, међутим, он је и даље на челу те странке.

Када су у питању обећања из 2019, јужни крак Коридора 10, за који је Вучић 24. априла рекао да ће бити отворен за „десет дана“, ипак је отворен око месец дана касније.

Вучић, такође, није испунио обећање да ће рећи колико се пара издваја за спортске клубове, већ је то учинио министар финансија Синиша Мали.

Подсетили смо се и неких раније датих обећања.

На пример, Вучић је још 2015. најавио брзу пругу Београд-Будимпешта за 2018. То обећање није испуњено.

Исто важи и за обећање да ће Србија испунити „што је до нас да 2019. будемо спремни за ЕУ“. Није испуњено ни обећање да ће држава драстично мање помагати спортске клубове.

Вучић је крајем фебруара 2019. изјавио да је „промашио за годину дана, али ће просечна плата бити сигурно 500 евра“

Путеви само што нису

Одмах иза председника је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Од десет обећања, министарка је испунила једно – да ће деоница Сурчин-Обреновац бити отворена крајем 2019. године.

Међутим, она је за четири обећања добила оцену – „ни започето“.

Најпре, Панчевачки мост није реконстурисан до краја 2018. године.

Затим, није започет ни брзи пут Шабац-Лозница, па је извесно да неће бити изграђен 2020. како је обећано. Исто важи и за обећања да ће радови на ауто-путу до границе са Црном Гором и ауто-пут Ниш-Мердаре-Приштина бити завршен до 2020. године.

Михајловић, даље, није испунила обећање да ћемо 2018. добити мост код Остружнице 2018, а Коридор 10 до краја те године.

Када је реч о обећањима за 2019, пут од Обреновца до Чачка није отворен до 28. јуна, већ у августу, а петља Батајница није завршена до краја године.

Иако, према министаркиним речима није било планирано да се повећа цена наплате путарина, она је ипак је поскупела.

Весићева реконструкција Београда

Такозвано треће место најоцењиванијих на Истиномеру заузима заменик градоначелника Београда Горан Весић, који је дао осам обећања, испуњено – ниједно.

Тако, нови Статут Београда није донет после градских избора, већ средином 2019. године, када је требало да почне да се гради подземна гаража у Кнеза Милоша, што се ипак није десило.

Није, такође, изграђена ни нова школа у Лештанима до септембра 2019. Нити је ове године почео да се гради тунел код Економског факултета.

А док су преслагане коцке на Тргу републике, саобраћај јесте био затворен, супротно Весићевом обећању да се то неће десити.

До јесени, затим, нису стигли „сви кинески аутобуси“, а до 20. децембра нису комплетно реконстурисана четири велика булевара у Београду“.

Такође, до краја године требало је да почну радови на преуређењу простора за Теслин музеј, али, обећање није испуњено.

Окаснела испуњена обећања

Међу преосталим оцењиваним обећањима, нашло се и једно скоро испуњено, и то премијерке Ане Брнабић да ће све инспекције бити умрежене до средине 2019.

Остало је неиспуњено њено обећање да ИМТ почиње производњу до краја 2018. А министар културе Владан Вукосављевић је за обећање да ће позориште у Суботици бити завршено почетком 2020. добио оцену „ради се на томе“.

Неиспуњена обећања, давали су, осим министарке Михајловић и други министри. Највише је било обећања које је требало испунити до краја 2018.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић је обећао да ће Закон о социјалним картама бити усвојен до краја 2018, а министар туризма Расим Љајић обећао је да ће до краја 2018. бити завршена гаража на Копаонику.

Градски архитекта Милутин Фолић обећао је да ћемо имати станични плато нове Аутобуске станице до краја 2018, док је министар финансија Синиша Мали почетком 2018. обећао нову аутобуску станицу за годину и по дана.

У другој половини 2018, требало је да почне изградња Националног стадиона, али ни то обећање Малог није испуњено.

Два су обећања остала неиспуњена у 2019. години. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, тврдио је да ће почетком 2019. Србија бити скинута са (црне) листе због прања новца.

Србија јесте скинута са овел исте, али тек крајем јуна. А министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић обећао је да ћемо „до краја марта, априла“ имати Лабораторију за контролу хране.

Добили смо је са закашњењем – почела је да ради тек крајем децембра 2019.

Подсетимо и да је Недимовић обећао да ће проблем са ледоломцима бити решен још 2017. године, али ни то није испуњено.