Прочитај ми чланак

ПИСМО ВУЧИЋУ: Носачу столице, узео си тврду да народ мање осети

0

НОСАЧУ СТОЛИЦЕ,

Сваки дан твоје власти доказ је да нам циркуских активности не мањка. Како твојих, тако и твојих климоглаваца, који се пред новинарима спуштају чак и у шахтове – из рационално непознатих, а маркетиншки значајних разлога. Што код обичног света може створити утисак да сте коначно своји на своме.

PRINTSCREEN

Али, да није тих ваших циркуских тачака, како би се орасположили грађани земље, која се налази на десетом месту на Блумберговом Индексу беде, што је твој историјски успех. Зато си на конференцији за штампу, приредио нови кловновски перформанс. Столица на којој је требало да седиш док се обраћаш новинарима, како им ништа не би саопштио, одједном ти је засметала, па је радник обезбеђења хитро уклонио, као да је атомска бомба у питању, не би ли ти лично унео обичну столицу, мргудно мумлајући: „Не треба мени фотеља, мени треба обична столица“. Као да се претходних седам година ниси грчевито држао за фотељу, као ронилац за боцу са кисеоником. Зато си ти сад схватио да не можеш више пред народ са меком столицом, па си се определио за тврду – да се мање осети оно што ћеш им саопштити.

И док си ти правио представу на тврдој подлози, ниси се устезао у набавци инвентара за луксузне државне објекте, које користиш кад се камере искључе. Да би се потврдио твој надалеко познати аскетски карактер – држава је купила „360 плитких и дубоких тањира од луксузног и скупоценог Росентал порцелана, 948 комада разног есцајга, 810 комада чаша, 610 комплета порцеланских шољица за еспресо, 880 за црну кафу, 1.066 за капућино, 714 за чај, 1.143 порцеланске чиније, 646 столњака, салвета од дамаста, десетине пешкира, постељина, баде мантила, па чак и женске и мушке папуче за базен, сауну и турско купатило, уз неизбежне декоративне корпе за прљав веш“. Којег имаш баш пуно. А издвојило се и за хемикалије за испитивање воде у базенима репрезентативних објеката, сунцобране и тенде. Чак се и за цвеће даје 2,5 милиона динара, мада је нејасно шта ће објектима цвеће, кад имамо тебе – нашу најзнаменитију цвећку. А све то скупа коштаће близу 100.000 евра, што је, мало више од светски познате јелке од 83.000 евра, која је услед своје јефтиноће, већ и заборављена.

И све то у земљи која има пад индустријске производње од 1,3%. У земљи чија је влада отписала целокупни дуг Србија гаса, у износу од тричавих 1,2 милијарде евра. Што је нарочито задовољило директора поменуте фирме, који кад сабере сва своја месечна примања – има преко 20.000 евра месечно. И наравно, таква одлука обрадовала је сваког поштеног грађанина којем због 5.000 динара за комуналије, извршитељи плене стан, јер је оштетио државу. На све то, ЕПС је направи губитак од 1,3 милијарде динара, мада си нас до сад убеђивао да ће остварити добит од 1,1 милијарде динара. И у праву си. Бројке су сличне. Само што је уместо очекиваног плуса, направљен минус, за шта ћеш ти већ избљувати ватру на опозицију, која немилосрдно подмеће точкове у клипове твог незаустављивог економског развоја. Зато сте набавили и нови авион за владу. А цела куповина је државна тајна. Јер, макете премијерке крије цену авиона, уз образложење да би то угрозило „безбедност министара“ и осталих корисника авиона. Мада не треба посебна домишљатост да се закључи како и зашто је авион купљен од фармацеутске компаније из Бразила – која је купила Галенику.

Зато те поздрављам твојим традиционалним поздравом:

Шта се чека – столица ти мека?

Заувек ваш

послушни грађанин,

Срба

П. С.

Агенција за убеђивање јавног мњења каже да ћеш добити 53% гласова. Од 47% изашлих на изборе. Дакле, мање од 25% у целој популацији. А, ако буде бојкота избора, имаћеш и 100% – на излазност од 25%. Па да ти столица и даље буде мека.