Прочитај ми чланак

Коха: Пет чланица ЕУ које нису признале Косово све су даље да то учине

0

Пет земаља ЕУ које нису признале Косово, све више се удаљавају од помисли да то учини, и јача њихов став против косовске независности, пише у данашњем коментару приштинске „Кохе диторе“.

Дневник је навео да је јачање захтева за референдумом о независности у шпанској провинцији Каталонији додатно отежало могуће признавање из Шпаније.

„Док се чланови Владе Космета такмиче ко је донео више признавања разних земаља трећег света, унутар Европске уније и НАТО-а нема помака који би пробудио било какву наду за признавање од стране неке од земаља које се противе признавању, а које су чланице тих организација.

Без тих признавања, остварење тежњи за европске интеграције остају само сан који се не може остварити“, наводи се у коментару.

Додаје се да у НАТО и ЕУ могу да уђу само суверене државе.

„Северноатлантска Алијанса није учинила покушај да створи илузију да Косово може у њу да се учлани или да добије некакав партнерски статус као држава и ако је не признају све државе чланице“, пише лист.

С друге стране, ЕУ Космету нуди односе и споразуме као и другим регионима, ентитетима и заједницама које нису суверене државе.

„Космет, наравно, није у позицији да каже ‘Не’ овим понудама Европске уније. Али, Космет не треба да се тиме задовољава и да чак манипулише својим јавним мњењем, као да га ЕУ третира као и све остале државе. То, просто речено, није тачно. Косово је третирано другачије и разлика је у чињеници да је само Космет прихватиоо да га различито третирају“, пише у коментару „Кохе диторе“.

 

(Блиц)