Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ! ЕУ учи децу да је Никола Тесла Хрват (ФОТО)

0

На страници кутка за учење званичног веб сајта Европске уније, на коме деца могу да сазнају занимљивости о чланицама Уније, у одељку Хрватска, стоји да је Никола Тесла чувени хрватски научник.

Деца која желе да науче нешто о Хрватској, моћи ће да кроз интерактивну мапу сазнају да се та земља налази на раскршћу централне Европе, Медитерана и Балкана. Међутим, према тој интерактивној игри, Никола Тесла је био „чувени хрватски научник који је међу првима открио рендгенске снимке“.

Фото: Јутјуб

Иначе, Никола Тесла рођен је у Аустроугарској у Смиљану, селу које се налази на територији данашње Републике Хрватске, али никада није живео у земљи која се тако звала.

(Фото: ПС/Europa.eu)

Родитељи су му били Срби, а отац православни свештеник. Обично се о њему говори као Американцу српског порекла, будући да је већи део живота провео у САД и да је умро у Њујорку као амерички држављанин.

На истој, едукативној страници се између осталог каже и да је хемијска оловка хрватски изум. Креатори игре су и у томе погрешили.

Едуард Славољуб Пенкала јесте био хрватски научник и бизнисмен словачког порекла који је патентирао и произвео механичку оловку, односно оловку у коју се ставља хемијска оловка као уложак и по коме се налив перо у овом региону често назива пенкало.

Изумитељем болпоинт оловке, односно хемијске оловке или оловке са куглицом сматра се Американац Џон Џејкоб Лоуд.

Могло би се, зато, претпоставити да код креатора интерактивне игре о чланицама ЕУ постоји и проблем са преводом.