Прочитај ми чланак

ПЕНДЕРОВСКИ СТУПИО НА ДУЖНОСТ: Бићу председник свих грађана

0

Први председник Северне Македоније Стево Пендаровски је данас и званично ступио на дужност.

Пендаровски је поручио да ће бити председник свих грађана – и они који нису гласали за њега, као и оних политички неопредељених.

У свом првом обраћању у својству шефа државе истакао је да сматра да Северна Македонија има добре односе са свим суседима, што је, истиче, посебно важно имајућ у виду географски положај његове земље и структуру становништва.

Пендаровски је казао да ће радити посвећено на спровођењу најважнијих државних интереса, да ће повећати дипломатску активност како би држава што пре постала чланица НАТО и отпочела процес приступања у ЕУ.

Инаугурација је одржана у македонском Собрању, а свечаности је, поред осталих гостију, присуствовао председник Србије Александар Вучић.

На почетку је интонирана химна, а затим је Пендаровски дао свечану изјаву пред посланицима, члановима владе, верским поглаварима, првим људима војске, дипломатским кором и гостима из иностранства, чиме је званично почео његов петогодишњи мандат.

Како је раније саопштено у Скопљу, на инаугурацију су били позвани и председник Европске комисије Жан Клод Јункер, шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини, европски комесар за проширење Јоханес Хан и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, али нико од њих није присуствовао свечаности.

Свечаности је присуствовао сад већ бивши председник Ðорђе Иванов, као и претходни председник Бранко Црвенковски, супруга погинулог македонског председника Бориса Трајковског, начелник Генералштаба македонске војске, гувернерка Народне банке, поглавари верских заједница, представници судске власти.

На свечаности су присуствовали и бугарски председник Румен Радев, албански председник Илир Мета, председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи, министар спољних послова Црне Горе Срђан Дармановић, шеф грчке дипломатије Јоргос Катругалос, заменик министра спољних послова Турске Фарук Кајмакчи и представник словеначког председника Борута Пахора.

У македонском Собрању нешто после 12 сати почела је свечност инаугурације Стеве Пендаровског за првог председника Северне Македоније.

Опозиција је бојкотовала инаугурацију.

Били позвани Јункер, Могерини, Столтенберг…

Новоизабрани председник Северне Македоније Стево Пендаровски (56) биће инаугурисан на седници македонског парламента, којој ће присуствовати и Александар Вучић.

Пендаровски ће на седници дати свечану изјаву пред народним посланицима, члановима владе, верским поглаварима, првим људима војске, дипломатском кору и гостима из иностранства, чиме ће званично почети његов петогодишњи мандат.

У Скопљу је саопштено да су на инаугурацију позвани и председник Европске комисије Жан Клод Јункер, шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини, европски комесар за проширење Јоханес Хан и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, као и лидери из региона.

Пендаровски је први председник Северне Македоније након промене имена државе, које је уследило на основу Преспанског споразума влада у Скопљу и Атини.

Он ће бити пети шеф државе од стицања независности. Пре њега ту функцију су обављали Киро Глигоров, Борис Трајковски, Бранко Црвенковски и Ðорђе Иванов.

Кандидат владајуће коалиције СДСМ-ДУИ, Пендаровски је у другом кругу избора, 5. маја, победио кандидаткињу опозиционе ВМРО ДПМНЕ Гордану Сиљановску-Давкову.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!