Прочитај ми чланак

„Пећина ће бити најзначајнија дестинација у БГ“

0
Фото Танјуг / М. Ђ.

Фото Танјуг / М. Ђ.

Београд — На дневном реду седнице Скупштине града наћи ће се 26 предлога планова и израде планова детаљне регулације, међу којима и за Блок 42.

УН реновирају седиште, зграда потпуно енергетски ефикасна
Градоначелник Синиша Мали истиче да се усвајањем тог плана ствара услов за почетак изградње нове аутобуске станице.

Мали је навео да су планови детаљне регулације важни документи за урбани и привредни напредак града, јер су основ за плански развој града и привлачење инвестиција.

„Градска власт наставља са реформама и убрзаним развојем Београда“, рекао је градоначелник.

Међу 26 предлога планова и израде планова детаљне регулације је и план подручја насеља Шангај у Батајници, на који се, каже Мали, чекало скоро деценију.

На дневном реду су и измене Акционог плана за запошљавање, након чијег усвајања ће, према његовим речима, бити проширене мере активне политике запошљавања за предузетнике и на остала привредна друштва, чиме ће се смањити стопа незапослености.

„Спровођењем овог плана, који спроводе институције које су чланови Савета за запошљавање града, испуњавамо обећања да ћемо смањити незапосленост у граду“, казао је Мали.

С тим циљем, додао је он, град ће додељивати пословни простор у закуп под посебним условима.

То је, тврди градоначелник, мера која ће незапосленим лицима помоћи у самозапошљавању, али и развити микро, мала и средња предузећа, као и знатно подстаћи привредни развој.

Град ће, рекао је Мали, давати додатна бесповратна средства као меру за подршку развоја иновативних делатности и самозапошљавања.

Очекује се и усвајање одлука о мерама за подршку женском предузетништву, а Мали је позвао предузетнице да се пријаве на јавни конкурс који ће град ускоро расписати.

Одборници ће разматрати и одлуку о начину, критеријумима и мерилима за избор програма и пројеката у туризму који се суфинансирају из градског буџета.

„Настављамо и са суфинансирањем програма и пројеката из области туризма, што је од изузетног значаја за развој понуде туристичког производа Београда и позиционирања нашег града као пожељне туристичке дестинације у региону и шире“, рекао је Мали.

На дневном реду биће и решење о давању на коришћење на период од 20 година, без накнаде, улаза у Ташмајданску пећину ЈП „Београдска тврђава“, као и допуњени предлози одлука о располагању становима града.

Мали истиче да је град од републике преузео Ташмајданске пећине и да се убрзано ради на рашчишћавању терена, како би биле отворене за туристе следеће сезоне.

„Намера нам је да промовишемо овај јединствен објекат, како би постао једна од најзначајнијих туристичких дестинација у Београду“, рекао је Мали.

Одборници ће сутра разматрати и одлуку о праву на накнаду дела трошкова боравка деце у приватним вртићима у Београду за 2016/2017. годину.

Међу 49 тачака седнице наћи ће се и одлука о финансирању или суфинансирању пројеката из области унапређења безбедности саобраћаја на путевима у Београду, као и о постављању станица за изнајмљивање бицикала на територији града.

На дневном реду ће се наћи и одлука о одређивању ближих техничких и других услова за угоститељске објекте који се не категоризују, а који се налазе у стамбеним зградама.

Разматраће и ребаланс програма пословања за 2016. годину ЈВП „Београдводе“, те расподела нераспоређене нето добити из ранијих година ЈКП „Јавно осветљење“ и расподела преостале нето добити из 2014. године ЈП „Градско стамбено“.

На дневном реду биће и одлука о проглашењу заштићеног станишта „Велико блато“, а извештај о раду за претходну годину поднеће Градско правобранилаштво и заштитник грађана града Београда.

 

Танјуг