Прочитај ми чланак

Паровић: Вучић је први лидер који је самовољно одустао од енергетског богатства

0

Мирослав Паровић о енергетском споразуму Београда и Приштине: Вучић је први лидер који је самовољно одустао од енергетског богатства 1

Енергетски споразум који ће Београд и Приштина очигледно врло брзо потписати представља још једну капитулацију Александра Вучића којом плаћа свој опстанак на власти”, каже за Данас Мирослав Паровић из Народног слободарског покрета.

Напомиње да ће, тим споразумом бити легализовано потпуно издвајање преносне електро мреже из система управљања Републике Србије, уједно биће и фактички угашен ЕПС на сверу КиМ и замењен новом фирмом која ће попут Телекома бити основана према законима тзв Републике Косово.

“Томе свему треба придодати и решавање коначног статуса језера Газиводе које је важно за термоелектране у Обилићу и то по моделу из Вашингтонског споразума. Заузврат није чак ни постављено, а камоли решено било које питање које се тиче права државе Србије која је деценијама из сопствених срестава развијала капацитете за производњу угља и електричне енергије на КиМ”, објашњава Паровић.

Он оцењује да је Вучић први и једини лидер неке државе који је самовљно одустао од енергетског богатсва на неком делу своје територије, или макар територије која је у статусу замрзнутог конфлкта и то у тренутку када се на тлу Европе води рат за енергенте.

Да подсетимо специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине саопштио је данас да су Косово и Србија усвојили Мапу пута за примену енергетског споразума.

„Ово је велики корак напред“, написао је Лајчак на Твитеру. Лајчак се данас у оквиу нове рунде дијалога Београда и Приштине на техничком нивоу одвојено састао са главним преговарачима Приштине и Београда, Бесником Бисљимијем и Петром Петковићем.