Прочитај ми чланак

ПАЉЕЊЕМ СВЕЋА за страдале Србе у злочиначкој Олуји завршен протест 1 од 5 милиона

0

Протест "Један од пет милиона" и данас у суботу 3. августа завршен је у тишини паљењем свећа у порти цркве Светог Марка и у знаку је сећања на трагично страдале Србе у злочиначкој акцији хрватске војске која се десила 4. августа 1995. године.

Скуп на Теразијама почео је минутом ћутања у знак сећања на жртве „Олује“.

 

Окупљенима се прво обратио Урош Марковић из Спортског центра „Милан Гале Мушкатировић“, позивајући их да „заједно остварују мале победе“, а потом се на камион попео Јанко Веселиновић, најављен у својству професора Универзитета у Новом Саду.

Веселиновић: Ви сте гарант за слободне изборе

– Добро вече, слободни Београде. Слободни избори и слободни медији, за те две ствари се боримо. А то је борба за нормалан живот. Да радници могу да живе од свог рада, а пензионери од своје пензије. Пензионери у Србији не могу да саставе крај са крајем. Борба за сигурност наших пољопривредника. Да ће породиље примати свој додатке. Слободни избори су нам потребни да би људи живели сигурно у Србији, а не да из ње оду. Ово је за мене свето слово: слободни и поштени избори. Остаћемо овде на улици док се не обезбеде. Долазак на власт мимо воље народа је државни удар. Ако не обезбедимо слободне и поштене изборе, а мало је остало до тога, протестујући или преговарајући и ако наши захтеви не буду испуњени – бојкотоваћемо их. Насиље, принуду и куповину гласова нећемо дозволити. Разговараћемо, протестоваћемо, али ћемо обезбедити слободне изборе. Ви сте гарант за то – казао је Веселиновић.

Веселиновић је потом говорио о „Олуји“.

– “Олуја” је злочиначка акција, а наша је дужност као одговорних грађана да се сећамо свих жртава, погинулих, свих спаљених кућа. Али ми треба да бринемо и о онима који су се тамо вратили. Жалосно је да је 10.000 Срба отишло у Хрватску овог лета да раде. Зашто? Јер им држава Србија није обезбедила нормалан живот. Потребан нам је мир међу народима на Балканском полуострву, а не мржња и освета – истакао је Веселиновић.

Колона се потом упутила улицама Краља Милана и Ресавском ка Цркви Светог Марка, али су успут стали на Андрићевом венцу испред зграде Председништва Србије.

„Професори, подржите нас“

– Ако су потребне десетине хиљада грађана на улици да би до једног дијалога дошло, то је доказ да у Србији дијалог не постоји. Не смемо одустати, народ осам месеци шета да би се обезбедила основна људска права. Професори, зашто ћутите? Студентима је потребна подршка. Дођите, подржите нас када у септембру будемо блокирали Ректорат. Као што је власти време одбројано, тако и свима нама истиче време, време је да обезбедимо слободне и поштене изборе. Одустајање није опција – рекао је пред зградом Председништва Мома Ковачевић, студент ФОН-а и један од организатора протеста.

Након обраћања Јанка Веселиновића, присталице окупљене око „1 од 5 милиона“ кренули су ка Председништву Србије да тамо наставе протест.

Учесници протеста „1 од 5 милиона“ окупили су се 35. пут данас око 19 сати код Теразијске чесме, одакле ће колона прошетати улицама Краља Милана и Ресавском до Цркве Светог Марка, где ће, како су раније најавили организатори, поводом годишњице „Олује“ запалити свеће знак сећања на жртве ове војне акције.

Удружење „Један од пет милиона“ најавило је да ће у суботу, 3. августа, одржати нови протест у Београду како би изразили незадовољство чињеницом да је новоформирана Комунална милиција на прошлом скупу покушала да спречи активисте те организације да изведу перформанс али и због тога што су фотографије које су снимали милицајци изашле у једном провладином дневном листу.

„Парамилиција и лична гарда (заменика градоначелника Београда) Горана Весића не могу зауставити грађане да се боре за своја права и спречити истрајност у побуни против насиља ове власти. Грађани ће у суботу поручити: ‘Стоп лажним дипломама, лажним докторима наука, али и лажној полицији која је створена за личне потребе кадрова Српске напредне странке’“, наведено је у саопштењу.

Како се додаје, због годишњице хрватске операције „Олуја“ 4. августа, када је 1995. године из те земље протеран највећи део српског становништва, протестна колона ће се упутити ка Цркви светог Марка где ће учесници запалити свеће у знак сећања на жртве.

Протест је заказан код Теразијске чесме у 19 часова.

„Сведоци смо да је владајућа напредна странка у последњих седам година изгубила компас о томе шта демократија треба да представља, зато их позивамо, као и све грађане, да нам се придруже на улицама сутра, у суботу од 19 часова код Теразијске чесме.

Српска напредна странка мора да обнови градиво о цивилизацијским вредностима које као друштво морамо да баштинимо, а грађани ће на 35. протесту #1од5милиона поново показати да се искрено осам месеци боре за слободу и демкратију“, наводи се у саопштењу.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!