Прочитај ми чланак

ПАЛА ВЛАДА у ЦГ! Дританова прва изјава: Честитам Милу и Алекси, владаће криминалци

0

Посланици црногорског парламента изгласали су неповерење влади Дритана Абазовића.

Иницијативу за изгасавање неповерења Влади поднело је 36 посланика Милове Демократске партије социјалиста (ДПС), Социјалдемократске партије, Либералне партије, Социјалдемократа и Демократске уније Албанаца, само неколико сати након што је Абазовић потписао Темељни уговор са патријархом Српске православне цркве Порфиријем.

За неповерење 43. Влади Црне Горе гласало је укупно 50 посланика Демократске партије социјалиста, Демократа, Социјалдемократа, Социјалдемократске партије, Либералне партије, Демократске уније Албанаца и Праве Црне Горе, док су посланици Демократског фронта, Грађанског покрета УРА и Социјалистичке народне партије (СНП) напустили салу пре гласања.

Абазовић је током вечерашње расправе у парламенту рекао да је циљ гласања о паду његове владе само један, а тиче се одласка са политичке сцене – „или Дритана Абазовића или Мила Ђукановића“.

„Ово је политички обрачун у коме неко мора да извуче дебљи крај. Обзиром да сам политички и финансијски много слабији, вероватно да се победник унапред зна. Али, то не значи да неко други неће узети бакљу и упалити светло“, рекао је Абазовић.

Прво обраћање након пада Владе

Председник Владе у техничком мандату Дритан Абазовић казао је да се осећа поносно након данашње дискусије и честитао „новој коалицији Алексе Бечића и Мила Ђукановића“.

Поручио је да се „нада да ће се њих двојица брзо договорити“.

„Од данас нам је ситуација олакшана – овом државом владаће или криминалци или грађани. Ми смо на страни грађана“, казао је Абазовић.

Он је новинарима након седнице казао да је поносан на оно што су урадили за 100 дана, те да ће бити „упамћени као најкраћа Влада, али која је имала тешке задатке“.

„Ту смо да заједно наставимо да се боримо за грађанску, демократску и еколошку Црну Гору“.

Захвалио је свим посланицима који нису подржали иницијативу, посебно Генцију Ниманбегуу.

Рекао је да неће учествовати у новој Влади.

„А схватио сам да неће ни СНП. Нека Мило Ђукановић, Алекса Бечић и Дамир Шеховић седну за сто и договоре нову већину“, казао је Абазовић.

Додао је да не жели свакодневне позиве да седну за сто, те да је привилегија што ће бити опозиција „оваквом ДПС-у“.

На питање како ће на изборе без Уставног суда, одговорио је – питајте ДПС.

Огласио се и бивши премијер Кривокапић

Бивши црногорски премијер Здравко Кривокапић огласио се на свом Твитер налогу након што су посланици вечерас гласали за пад владе Дритана Абазовића.

„Проћи ће! И брзо прође. Сада треба да се преобразимо ми појединачно, а посебно политичари, на добробит преображења Црне Горе“, написао је Кривокапић.

Подсетимо, Абазовић је мандат за формирање владе добио након што је покренуо иницијативу за изгласавање неповерења влади управо Здравка Кривокапића.