Прочитај ми чланак

Пада бастион опозиције, СНС бира – Шапић, Дачић или прелетач

0

Ако на данашњој седници скупштине Старог града буде испуњена друга тачка дневног реда - избор председника општине, његовог заменика и општинског већа - Српска напредна странка ће освојити и последњи бастион опозиције у Београду. Питање је - с ким ће трчати почасни круг?

Седница је заказана за 17 сати, а рачуница је једноставна: СНС у скупштини има 27 мандата, опозиционе Чувамо Стари град – уједињена опозиција и Срце град имају 9 односно 5 мандата, Метла има 4, а СПС 6 и СПАС 5 мандата.

То, укратко, значи да СНС требају два гласа да сам формира власт у овој општини. До те већине могу да дођу на бар четири начина.

Верзија 1: СНС + СПС – традиционално

Напредњаци уз подршку социјалиста имају комотну већину од 33 мандата (већину имају и са 29). Оваква коалиција значила би сигнал за наставак плодоносне сарадње СНС и СПС и на републичком нивоу. Ипак, како време пролази, оваква традиционална коалиција све мање је извесна: председник Вучић је отворио врата концентрационој Влади, а рекао је и да су подједнаке шансе и СПС и СПАС да у њу уђу. Дакле, ова верзија је могућа, али не и највероватнија.

Верзија 2: СНС + СПАС – авангардно

Социјалисти у опозицији? Звучи као научна фантастика, али није немогуће. У корист овој верзији говори и избор председника Скупштине из редова СПАС, што наговештава (практично је “цементира”) да ће они бити у власти. Иначе, председник Скупштине Стари град је, донедавно, био већник општине Нови Београд (на шта има законско право).

Ова верзија је за нијансу је вероватнија од претходне, али ни она није наш први пик.

Верзија 3: СНС + СПАС + СПС – концентрационо

Нова српска политичка реалност могла би да има своју премијеру управо на Старом граду. Формирање ове врсте власти, упркос “вишку” мандата”,значило би, вероватно, и најаву концентрационе Владе на републичком нивоу. Први корак је избором председника Скупштине (у чему су учествовали и одборници СПС) већ обављен.

Ова верзија има нашу подршку јер најбоље осликава “дух времена”.

Верзија 4: СНС + два “купљена” мандата – опортуно

Ова верзија је најмање вероватна, али је далеко од искључене. “Прелет” два одборника у клуб СНС био би далеко од преседана и могућност је која се вероватно чува уколико коалиционе партнери покажу превелике апетите.

Метла и дефинитивно у опозицији

Иако се и претходне недеље спекулисало да би коалиција око ДСС могла да уђе у локалну власт, како Нова.рс незванично сазнаје у врху те коалиције, то се дефинитивно неће догодити. Сумње су, иначе, биле подгрејане чињеницом да је Метла гласала за избор председника скупштине из редова СПАС заједно са СНС.