Прочитај ми чланак

„Озбиљни сукоби на Косову могући већ за 2-3 месеца, преносе се и на Босну“

0

Бивши британски дипломата и стручњак за Балкан Тимоти Лес рекао је да ће криза на Косову кулминирати, да су озбиљни сукоби могући већ за два или три месеца, као и да ће се нестабилност пренети и на БиХ, преносе агенције.

srpska-vojska-zakletva

Лес је рекао да се Косово приближава свом тренутку истине веома брзо, већ ове године, односно у наредна два или три месеца.

– Србија и Приштина су сада у коначној борби за север Косова, где преовлађују Срби. Тензије између Београда и Приштине због формирања Заједнице српских општина биће наредних месеци све јаче – оценио је Лес за београдску телевизију „Хепи“, наводећи да је прекрајање граница на Балкану готово извесно.

Он верује да су Срби изгубили стрпљење са Приштином и желе сами да формирају те општине, што доводи до озбиљног конфликта између две стране. Истовремено, каже он, обе стране се плаше да ће она друга употребити силу у покушају да задржи своје позиције.

– Наравно, постоји могућност да уз помоћ преговора и дипломатије тај конфликт буде избегнут. Али, мислим да је ситуација сада много више забрињавајућа, него пре – додао је Лес.

Тимоти Лес је директор агенције „Нова Европа“ из Кембриџа и аутор анализе објављене у америчком часопису „Форин аферс“, у којој је навео да мир на Балкану гарантује стварање „велике Србије, Албаније и Хрватске“.

Лес је у тој анализи оценио да се мир на Балкану може одржати једино признавањем реалности, а то су жеље Срба у Републици Српској за стварањем својеврсне уније са Србијом и јачих веза Хрвата у БиХ са Хрватском.