Прочитај ми чланак

ОВО ВУЧИЋУ НЕЋЕ ПРОЋИ: Процурели документ јасан – измене ЗСО чиста издаја!

0

Приштински Газета Експрес је објавио "скривани" нови предлог Заједнице српских општина, а у документу је јасно дефинисано "у складу са Уставом Косова". Вучић је "начелно" прихватио овај споразум, саопштили су својевремено европски званичници.

Подсећамо, сви учесници преговора су постигли договор да се о овом новом предлогу, за који је јасно да подразумева промене концепта ЗСО, и за који је јасно да постоји Вучићева спремност и намера да подлегне притиску и дозволи “играње са потписаним споразумима”, не говори у јавности, али је документ ипак “процурео” и нашао се на порталу Газета Експреса.

Албански премијер, Еди Рама, пре пар месеци је упутио овај предлог Шолцу и Макрону, а сада је исти предмет дијалога и представља кључни правац за ЕУ лидере по питању Косова и Метохије.

Својевремено, веровали или не, Уставни суд Србије се прогласио ненадлежним за оцењивање уставности Бриселског споразума, а да ли ће опозиција смоћи снаге да ствар опет стави на дневни ред и издејствује правно деловање надлежних институција, тешко је проценити, али сасвим извесно је да ће се тема нових измена у вези ЗСО сама по себи наметнути као вероватно главна тема предстојећих избора.

Децембар је и близу и далеко, а како се развијају ствари, и опозиција, али и Запад уколико то жели, имају нови адут и инструмент у обарању Вучића са власти.

Струје на Западу које би желеле да уклоне Вучића са власти би лако могле изманипулисати ову тему у своју корист, прозападна опозиција ће дефинитивно експлоатисати ову тему у мери колико могу да ускладе са својим проевропским перцепцијама косметског питања, а суверенистичке снаге су оне од којих реално Вучић треба да стрепи. Из националистичког, тзв. десничарског блока ће уследити највећи притисак у вези “нове игре Запада” и његовог учешћа у истој.

Документ је недвосмислено издаја, а политика постепеног усвајања новог предлога ЗСО издајничка. Уставни суд ће вероватно и даље бити ненадлежан.

Документ новог предлога за ЗСО можете преузети ОВДЕ

Ево главних тачака новог предлога за ЗСО:

– Удружење (ЗСО) своју делатност обавља на основу Устава Косова.

– Удружење ће имати своје званичне симболе, укључујући грб и заставу.

– Ангажује са централним властима Косова на основу сарадње, без законодавне моћи.

– Удружење одржава контакт са Србијом и добија директну помоћ, укључујући финансијску и материјалну помоћ без пореза.

– Удружење ће имати следеће органе:

Скупштина Удружења.

председник Удружења

потпредседник Удружења,

Савет Удружења.

Одбор Удружења.

Канцеларија за жалбе Удружења/Заједнице.

– Удружење надгледа локалну привреду, образовање, здравство, планирање и институције које финансира Србија у областима чланицама, са потенцијалом за додатне задатке додељене централи.

– Удружење ће формирати заједничко административно тело са четири одељења за обављање стручних и административних послова за општине чланице:

а. Одељење за економски развој

б. Одељење за образовање

ц. Одељење за здравствене услуге

д. Завод за урбанистичко и рурално планирање

– Командир полиције на северу ће бити изабран са листе коју обезбеди Удружење.

– Удружење ће основати „Одељење за повратничке послове“ како би омогућило повратак свих појединаца у њихове домове пре 1999. године.