Прочитај ми чланак

Ово су захтеви које је грађанска опозиција послала Ани Брнабић

0

Коалиција "Србија против насиља" послала је своје предлоге председници Скупштине Ани Брнабић везане за препоруке ОДИХР-а.

„Узимајући у обзир системски карактер злоупотреба и изгубљено поверење у изборни процес и институције услед сталних манипулација, уцена бирача и (редовног) расписивања ванредних избора у корист странке на власти, злоупотребом демократских процедура и уставних овлашћења; Полазећи од тога да суштинске промене изборних услова захтевају реформу читавог система организације власти и реформисање свих државних институција, посебно оних које имају овлашћења везана за изборни процес које не обављају поверени посао;

Забринути због чињенице да преостаје све мање времена за побољшање изборних услова у мери у којој би омогућила легитимитет избора, сматрали смо да је потребно хитно спровести низ краткорочних мера које би успоставиле поверење у интегритет изборног процеса, владавину права и демократске процедуре у Србији, које би надоместиле пропусте постојећих институција или их натерале да обављају свој посао“, наводи се и тексту предлога.

Након тога су написали да су предложили мере да са реализацијом краткорочних мера почне пре одржавања наредних избора. Те мере су:

Формирање Комисије састављене од представника власти, опозиције и релевантних организација цивилног друштва која ће имати надлежност да врши континуирани надзор над бирачким списком, сталну контролу и ревизију бирачког списка у циљу његовог усаглашавања са стварним стањем (у складу са препоруком 4);

Професионално и одговорно извештавање на јавним сервисима, као и емитовање програма у којем би учесници избора имали прилику да буду равноправно представљени, односно осигурање да у ударним терминима у информативном програму јавни сервиси истинито и непристрасно извештавају о активностима свих учесника изборног процеса, као и да јавни сервис истинито извештава о извештајима ОДИХР-а, ЦРТЕ и осталих актера који су сведочили о неправилностима уоченим на изборима одржаним 17.12.2023 (у складу са препорукама 7, 18 и 19 из коначног извештаја ОДИХР-а из 2023. године, али и препорукама 18 и 20 из 2022. године и препорукама 22 и 23 из 2020. године)

Одржавање свих локалних избора у оним општинама и градовима где треба да се распишу избори, а нису одржани у децембру 2023. године, у исто време са изборима за Скупштину града Београда (с обзиром да до расписивања избора за Скупштину града Београда није дошло до унапређења изборног процеса уз испуњење препорука ОДИХР-а кроз инклузивни консултативан процес како стоји у препоруци 1).

Због тога опозиција окупљена око СПН предлаже следеће:

1. Обустављање изборних радњи до којих је дошло расписивањем избора 3. априла, изменом члана 87. Закона о локалној самоуправи, с ретроактивним дејством, и то због тога што правни оквир за спровођење тих избора још увек није договорен услед неиспуњења препорука ОДИХР.

2. Припрему неопходних измена прописа у циљу ефикасног спровођења препорука ОДИХР-а, кроз инклузиван и транспарентан процес, у складу са приоритетном препоруком бр. 1 из извештаја ОДИХР од 28. фебруара 2024. године.

3. Договор о јединственом термину одржавања београдских и других локалних избора, након што усвајања законског и подзаконског оквира.