Прочитај ми чланак

Ово су везе фантомских организација и Вучићеве секретарке Сузане Пауновић

0

Стан који је 2020. купио отац Сузане Пауновић, генералне секретарке председника Србије, а који је она потом наследила, претходно је био седиште организација које су добијале милионе на спорним конкурсима Министарства за бригу о породици. Сузана Пауновић и претходна власница стана и председница фантомских организација се знају од раније, али кажу - нису сарађивале на конкурсима, пише БИРН.

Стан на Новом Београду, у близини хотела Југославије, годинама је био седиште две организације које су од државе добиле више од 75 милиона динара за пројекте о чијој реализацији нема готово никаквог трага, наводи БИРН.

Тај стан данас је у власништву Сузане Пауновић, генералне секретарке председника Србије Александра Вучића, и њене мајке, показују подаци из катастра.

До јуна 2020. године, стан је био у власништву Татјане Боројевић, једне од кључних фигура у мрежи фантомских организација које су од Министарства за бригу о породици и демографију добиле милионе динара на спорним конкурсима. На тој адреси биле су регистроване невладине организације Panacea и Resurs центар за одрживи развој које су од Министарства на конкурсима 2021. и 2022. године добиле 75,6 милиона динара (око 650,000 евра).

Стан је потом купио Танасије Пауновић, ужички новинар и дугогодишњи дописник Вечерњих новости. Након његове смрти 2022. године стан су наследиле његова супруга, и ћерка Сузана Пауновић, наводи БИРН.

Сузана Пауновић за БИРН каже да је Татјану Боројевић упознала док је радила у Министарству за рад, пре 20 година, али да са њом од тада не одржава контакт.

на је навела да је стан наследила од оца и да не зна од кога га је он купио.

Татјана Боројевић каже да је она била власница стана и да га је продала у јуну 2020. године. На питање да ли је Сузана Пауновић посредовала у купопродаји стана, добили смо одговор: “Госпођа Пауновић није посредовала… немам никакве информације о приватном животу наведене госпође, па ни да је господин који је купио стан њен отац”.

Три месеца након што је продала стан, Татјана Боројевић је у септембру 2020. одјавила организацију Панацеа са те адресе, пише БИРН.

Сузана Пауновић је у октобру исте године дошла на позицију генералне секретарке председника Србије.

На питање да ли је са секретарком председника на било који начин сарађивала током конкурса Министарства за бригу о породици и демографију, Татјана Боројевић каже да није.

Сузана Пауновић каже да о конкурсима Министарства за бригу о породици и демографију зна само оно што је чула из медија.

На спорним конкурсима Министарства за бригу о породици и демографију 2021. и 2022. године додељени су милиони евра удружењима грађана која немају канцеларије или бројеве телефона, референце у областима за које су конкурисале, нити су јавно видљиви резултати њихових пројеката, како је БИРН претходно објавио у истраживању „Јавни новац за тајне пројекте: Више од милион евра на конкурсима додељено мрежи повезаних удружења“.

Ко је Сузана Пауновић?

Према биографији раније доступној на сајту Социјалдемократске партије Србије, Сузана Пауновић је још 1995. године почела да ради у области социјалне заштите, а у Министарству рада и социјалне политике од 1997. године је била на позицији руководиоца у области породично-правне и социјалне заштите.

На извршну функцију прелази 2009. године када је постала помоћница министра за рад и социјална питања. На тој функцији била је до 2012, када је постављена на место директорке Канцеларије за људска и мањинска права.

У октобру 2020. Сузана Пауновић прелази у Председништво на функцију генералне секретарке, где је и данас.

Како се наводи на сајту Председништва, „генерални секретаријат председника Републике служба је која пружа стручну и техничку подршку председнику Републике”. Секретара именује и разрешава председник Републике.

На основу фотографија које на друштвеној мрежи Инстаграм објављује Сузана Пауновић, она са председником Вучићем гаји присан пријатељски однос.

Претходно је 2021. године пријавила куповину две њиве. Подаци из катастра показују да је реч о две парцеле на ободу Бајине Баште, на самој обали Дрине. Сувласник на овим парцелама је Бранислав Стојановић, директор компаније City records, у власништву Жељка Митровића и компаније Пинк.