Прочитај ми чланак

Ово су три потеза опозиције пред велики протест у петак

0

Представници пет опозиционих странака, који су организовали јучерашњи Протест против насиља, састали су се данас и договорили кораке које ће предузети поводом захтева које су испоставили власти.

Према сазнањима портала Нова већ данас у 13 сати предаће захтев за сазивање седнице Скупштине Србије на којој би биле разматране околности које су довеле до трагедија на Врачару и у Младеновцу и анализирана безбедносна ситуација у земљи.

Како наводи наш извор, сутра ће се у 12.55 окупити исред зграде РЕМ-а, затражити оставке свих чланова Савета те институције и доставити им текст оставки.

У четвртак ће отићи испред зграде Владе у време одржавања седнице и у Немањину 11 однети оставке за министра Братислава Гашића и директора БИА Александра Вулина.

Све време ће грађане позивати на нови протест, који је планиран за петак.

Подсећамо, јуче је у Београду, Новом Саду и више других градова у Србији одржан протест против насиља, а само у престоници окупило се више од 50.000 грађана.

На протесту није било политичких говора, али јесу прочитани кључни захтеви – моментална смена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање емитовања ријалити програма који промовишу насиље, агресију неморална понашања на телевизијама са националном фреквенцијом. Забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље и агресију, објављују лажне вести и крше новинарски кодекс. Смена руководства РТС због емитовања програма који афирмишу насиље, агресију и криминал. Одузимање националне фреквенције телевизијама Пинк и Хепи. Смена министра унутрашњих послова Братислава Гашића и директора БИА Александра Вулина и одржавање седнице Скупштине на којој ће се размотрити поверење Влади Србије.

Протест су организовали Демократска странка, Народна странка, Зелено леви фронт / Не давимо Београд, странка Заједно и Странка слободе и правде / Покрет слободних грађана / Синдикат Слога / Покрет за преокрет – Уједињени.