Прочитај ми чланак

Oтворено писмо ДСС-а Порфирију: Дигните глас, прећутно се признаје сецесија КиМ!

0

Из Нове Демократске странке Србије Милоша Јовановића упућено је отворено писмо патријарху Порфирију, а текст писма је достављен медијима и објављен на сајту и налозима странке на друштвеним мрежама.

У писму се између осталог тражи од патријарха да чешће диже глас у јавности, будући да се констатује да на Косову више нема државе Србије, већ само Српске православне цркве.

„Данас, заправо, на Косову и Метохији државе Србије готово да и нема. Остала је само Српска Православна Црква, али дубоко страхујемо да ће, уколико се политика државе према питању Косова и Метохије убрзо не промени, остати само манастири и цркве СПЦ, али не и њени верници.

Зато Вас, Ваша Светости, дубоко и понизно молимо да се глас СПЦ, глас Ваше Светости, чешће, свакодневно и гласније чује како би се тиме охрабрио преостали српски народ на Косову и Метохији и да се континуирано дају савети и подстицаји свакој световној власти, садашњој и свакој другој, будућој, те да се уз призивање мудрости и одговорности одустане од политике прећутног, пузећег признања сецесије Косова и Метохије.

Ставови Светог Архијерејског Синода СПЦ јасни су и часни и стога Вас молимо да их у овим драматичним данима, а ради опстанка српског народа и српске државе, што чешће упућујете јавности, не либећи се изношења оцене политике, како прошлих, тако и садашње световне власти. Напротив. У овим временима и у оваквим околностима нико не би имао право да приговори Цркви да се неовлашћено меша у политику и у државне послове, јер је важност питања опстанка народа далеко изнад свих других питања права и надлежности Цркве у секуларним државама“, наводи се, између осталог у писму Новог ДСС патријарху СПЦ.