Прочитај ми чланак

Отворени нацизам: Колинда обележила годишњицу смрти усташа у Блајбургу!

0

Ustasa-saw

БЛАЈБУРГ – У Блајбургу, у Аустрији, данас је одржана комеморација поводом 70. годишњице смрти припадника снага нацистичке Независне Државе Хрватске (НДХ) и других поражених војних формација у Другом светском рату, али и цивила, а према наводима организатора, окупило се више од 25.000 људи.

У комеморативној поворци, поред бројних застава, биле су и оне са усташким натписом „За дом спремни“.

‘Током званичне комеморације није било инцидената. Нисмо морали ни деловати због кршења закона о забрани коришћења симбола Трећег рајха“, казао је Хелмут Мајер шеф ЛВТ Корушке агенцији АПА.

Главни изазов за ЛВТ и полицију, како је објаснио, није било водити рачуна о забрањеним ознакама и заставама, већ заштита присутних политичара из Хрватске и Босне.

„Међутим није се радило о првој гарди, већ о у Аустрији непознатим политичарима“, објаснио је Мајер.

„Пре 70 година, када је велики део Европе и света славио ослобођење од тоталитарних идеологија зла, ми месец мај 1945. памтимо по страшним покољима, злочинима против човечности почињеним под знаком звезде петокраке“, рекао је на Блајбуршком пољу загребачки надбискуп, кардинал Јосип Бозанић, пренела је агенција Хина.

Он је рекао да је по завршетку Другог светског рата „почела блајбуршка трагедија хрватског народа, тај злочин против човечности што га је системски извршила југославенска војска под знаком црвене звезде петокраке“.

Комеморација под покровитељством председнице Хрватске

Комеморација на блајбуршком пољу одржана је у организацији Почасног блајбуршког вода и под покровитељством председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић и члана Председништва БиХ из реда хрватског народа Драгана Човића.

На комеморацији је била делегација Хрватске демократске заједнице, али нико из владе премијера Зорана Милановића.

Иако је раније најавила да ће учествовати на комеморацији у Блајбургу, Грабар Китаровићева је у четвртак у тајности, без пратње медија, положила венце и запалила свеће на Блајбуршком пољу. Недавно је на сличан начин, без најаве и у тајности, посетила и Јасеновац, поводом 70. годишњице пробоја затвореника из тог усташког концентрационог логора.

За разлику од премијера и председника Сабора, председница Хрватске ове године није била на званичној комеморацији у Јасеновцу, што је изазвало критике у јавности, које су се појачале пошто је најавила да ће учествовати на комеморацији на Блајбургу.

Прочитајте још:

Доливају уље на ватру: Десничари би да рехабилитују и генерала Недића!

Десница се буни: Србија шаље војнике да погину за мир у државама које су признале независно Косово!

На тим комеморацијима, на којима је протеклих година била врло видљива усташка иконографија, никад није било високих хрватских функционера. Неколико премијера и бивши председник Иво Јосиповић положили су цвеће код спомен-плоче на Блајбуршком пољу, али у време кад није било комеморације.

Милановић је у петак одао почаст жртвама у Тезном код Марибора, на месту масовне гробнице снага НДХ и цивила убијених у мају 1945.

Блајбуршком трагедијом назива се страдање припадника поражених војних формација у Другом светском рату, али и цивила који су хтели да се предају савезничким снагама, али су их оне предале југословенској војсци.

Део заробљених одмах је убијен, а део је следећих неколико месеци у маршевима смрти вођен кроз целу бившу Југославију. Број убијених до данас није тачно утврђен, а процењује се да је страдало више десетина хиљада.

Извор: Бета