Прочитај ми чланак

Откривено када и где се Вучић последњи пут срео с Беливуком!? Веља му је ово рекао

0

Оптужница против Беливукове групе биће допуњена доказима које има ДЕА, а и српски тужилац

И Вучиће чека кавез

Тужилаштво за организовани криминал направило је две оптужнице против групе Вељка Беливука. Суду је предата мања оптужница, на 322. стране, у којој се тужилац бавио само извршиоцима конкретних кривичних дела. У већој оптужници, на хиљаду страна, описана је спрега тог клана с врхом власти. Александар Вучић је уценама и претњама спречио тужиоца Младена Ненадића да подигне оптужницу у којој се налази његово, као и имена његовог брата Андреја и сина Данила. Вучић не може да избегне одговорност за злочине које су вршили припадници Беливукове групе, сувише је доказа и сведока, који потврђују да је председник СНС-а основао тај клан. У безизлазној ситуацији, Вучић нема друге одбране, него да покуша да саботира судски поступак тако што убацује лажне сведоке сараднике и потура доказе за које зна да су компромитовани. Међутим, и он зна да ће у Специјалном суду морати да одговарају сви Вучићи, Новак Недић, Дијана Хркаловић, Небојша Стефановић, Горан Папић, Катарина Шишмановић, Александар Вулин и други сарадници и заштиници криминалне групе Вељка Беливука.

Александар Вучић и Вељко Беливук последњи пут су се видели 7. јануара ове године, на Божић. Тајни састанак је одржан на путу од Констамонита до Хиландара. Кратак разговор завршен је Беливуковом претњом: „Ако паднем ја, пашћеш и ти”.

Претња се сад остварује. Вучић је учинио све што је могао да би сачувао Беливука како би сачувао себе. Први пут је то урадио 2017. године, кад је компромитовао доказе о Беливуковом учешћу у атентату на Властимира Милошевића. По Вучићевом налогу, судски вештак из Завода за судску медицину контаминирао је Беливуков ДНК узорак, узет из аутомобила који су убице користиле у сачекуши у Улици Џорџа Вашингтона. (Исти вештак је био ангажован око обдукције тела Владимира Цвијана.) Захваљујући уништавању ДНК доказа, Беливук је ослобођен оптужби за убиство Милошевића. Вучић му је у јануару понудио исто решење проблема, који су настали кад је америчка агенција за борбу против нарко трафикинга ДЕА покренула акцију чишћења балканских кланова.

Обрачун, који је почео избацивањем Дијане Хркаловић из Министарства унутрашњих послова, ушао је у финале кад је ДЕА, преко холандске и белгијске полиције, српском МУП-у доставила доказе отмица, мучења и убистава жртава Беливуковог клана.

Део тог материјала представници српске власти су презентовали јавности – фотографије злостављања и раскомаданих тела. Вучић је лично приказивао то на телевизијама с националном фреквенцијом и пласирао у режимске штампане медије с намером да се представи као бескомпромисни и неустрашиви борац против монструозних убица.

Вучић је знао да те фотографије, аудио и видео снимци не могу да се користе у судском поступку. Прво, ти докази нису прикупљени на законит начин, са судским налогом за праћење комуникације. Друго, у питању су копије снимака, а не оригинали, па немају употребну вредност јер постоји сумња да су монтирани.

Вучић, Вулин, Ана Брнабић и тужилац Младен Ненадић приказали су снимке скинуте са „скај” апликације, коју су користили криминалци из Беливукове групе. Ненадић је признао да их је добио од страних служби. Већ на први поглед, кад је, неовлашћено и незаконито, листао документацију коју је добио од ДЕА, Вучић је схватио да је то замка, која је припремљена за њега.

То је могао да закључи по редним бројевима, којима су означени снимци и транскрипти разговора. Последњи је заведен под бројем 887/20, а добијено је само 69 докумената. Вучић може само да претпостави шта се налази на осталих 818 прилога, које има ДЕА.

Нема сумње да је на њима забележена комуникација коју су Беливук и његови саучесници у злочинима имали с појединцима из врха власти.

Разлози за Вучићев страх добили су потврду кад је емитован снимак разговора криминалаца и Горана Папића. Тадашњи заменик начелника Службе за борбу против организованог криминала учествовао је у припреми отмице једне од жртава, коју је уверавао да се не плаши Беливука.

За тај снимак Вучић је сазнао из медија. Неће бити изненађен ако ускоро неко објави и снимке или транскрипте разговора које су Беливук, Марко Миљковић или Александар Видојевић водили с њим, с његовим сином Данилом или Вулином. Могуће је да се појаве и фотографије на којима ће се видети Данило како присуствује малтретирању неке од Беливукових жртава.

Забринут због свега чиме располаже ДЕА, Вучић покушава да компромитује доказе против Беливука. Ако би Специјални суд прихватио да се ти снимци и фотографије користе у доказном поступку, мораће да прихвати и све остало што стигне од оних 818 прилога.

Пошто нема могућност да се договори са агентима ДЕА, Вучић је покушао да се нагоди са Беливуком. На Вучићев захтев, црногорске власти су првих дана ове године скинуле Беливука с листе особа којима је забрањен улазак у Црну Гору. Беливук је отишао у Котор, затим у Подгорицу, па се преко Албанције пребацио у Грчку, да би се срео са Вучићем, приликом његове божићне посете Хиландару. Беливук му је тада дао до знања да има доказе који ће компромитовати неколико чланова породице Вучић, а и не само њих, уколико не добије гаранције да га чека ослобађајућа пресуда. Вучић је на то пристао, иако је обојици јасно да од тога нема ништа, не дају страни центри моћи.

– Могли смо да Беливука и Миљковића убијемо, као што су убијени шефови земунског клана, па да тако решимо проблем. Могли смо, али нисмо – рекао је Вучић у интервјуу на Пинку 24. јула.

Закаснио је с применом те варијанте коначног решења проблема с бившим савезницима, а актуелним неподобним сведоцима.

Према непотврђеним информацијама, које су објављивали и режимски медији, Беливук и Миљковић су крајем јуна обавештени да им се спрема ликвидација. Као у трећеразредним филмовима, постојао је сценарио по коме би обојица били убијени у тучи у притворској јединици Централног затвора. То није било могуће, пошто се према њима примењује најстрожи третман.

Ипак, Беливук и Миљковић су добили сигнал да је време да проговоре о својим везама с Вучићима, Вулином и другим представницима власти. Исти сигнал је добио и Саша Иванић, заменик тужиоца за организовани криминал. Иванић је могао да одбије да их саслуша по тим темама, пошто оне немају директне везе с предметом из кривичне пријаве коју је против њих поднео МУП. Међутим, Иванић им је дозволио да износе оптужбе на рачун својих бивших заштитника.

Беливук је открио да се с Александром Вучићем виђао у стану Катарине Шишмановић. Према договору, како би сусрете сакрили и од Вучићевог обезбеђења, Беливук је у истој згради, у београдској општини Звездара, изнајмио стан. Кад би Вучић долазио код своје швалерке Шишмановић, „Кобре” су остајале на улазу зграде. Ипак, једном приликом је Беливук, после разговора са Вучићем, напустио Шишмановићкин стан и, уместо да оде у свој штек, изашао је из зграде. „Кобре” су га виделе и обавестиле надлежне службе. Беливук, наравно, није случајно направио ту грешку. Хтео је да остави траг, да постоје сведоци његових сусрета с Вучићем. После тога, Вучић је Шишмановићку преселио у стан у „Београду на води”, а касније, средином прошле године, послао ју је у иностранство. Сергеј Трифуновић је јавно тврдио да је Шишмановићка родила Вучићево дете.

Покушавајући да демантује Беливука, Вучић је рекао да је само једном у животу, и то давно, био у неком стану на Звездари, и то код својих кумова Александра и Маје Николић, које сад оптужује да цртају мету на челу његовог сина Данила. У том демантију, као ни било кад касније, Вучић није поменуо Катарину Шишмановић.

У заштиту Вучића устали су његови званични и незванични сарадници. Међу њима је и генерал Братислав Дикић, бивши командант Жандармерије. „Вучић је долазио у тај стан, поред кога је Беливук изнајмио стан”, рекао је Дикић пре неки дан на Пинку, не схватајући да демантује шефа Вучића и потврђује наводе Беливука.

Беливук је рекао да му је Вучић тражио да контролише Партизанову трибину, да навијачи не би скандирали „Вучићу педеру”, као и да разбија протесте опозиције и да спречи штрајк таксиста, који су захтевали укидање апликације „Цар го”, иза кога стоје Ана и Игор Брнабић. Вучић је на то одговорио у свом патетичном стилу: „Ако се докаже да сам икада и игде видео или чуо Беливука, нећу само поднети оставку, него ћу одмах отићи у затвор, на доживотну робију”. По свему судећи, то неће моћи да избегне.

На робији, Вучић неће бити усамљен, друштво ће му правити Вулин и његов саветник Светозар Вујачић.

Марко Миљковић је тужиоцу Иванићу рекао да је Вулина упознао у јесен 2019. године, у ноћном клубу „Готик” у Карађорђевој улици. Састанак је организовао Вујачић, за кога Миљковић тврди да му је деда.

– Тада нам је Вулин предложио да им нађем један штек ван београда на неко одређено време. Вучић ми је рекао да слободно могу да се налазим са Александром Вулином и да сарађујем с њим јер је он његова десна рука. Вулина сам прво водио у две куће на левој обали Дунава, то значи Крњача, Борча, Овча… Њему се тамо нису свиделе те две куће из више разлога, али главни разлог је био зато што сам ја управо из тих крајева, па да нас не би повезивали. Вулина сам одвео у Ритопек, био је одушевљен и рекао ми је да у ту гаражу нико не долази док је они користе – испричао је Миљковић.

Вулин је то одлучно демантовао: „Кад би било тачно што прича Миљковић, испало би да је ово обрачун унутар једне мафије”. Омакло му се па је рекао истину. Вулинов саветник Вујачић такође је покушао да се оправда у медијима. За Телевизију Н1 рекао је да не познаје Миљковића, никад није чуо да је с њим у родбинским везама. Истог дана је за Телевизију Нова С признао да му је Миљковић рођак и да му је био на свадби.

Кад је сазнао шта су Беливук и Миљковић испричали тужиоцу Иванићу, Вучић је одлучио да им одговори преко двојице сведока сарадника. Средином јула ухапшен је Бојан Хрватин, који је одмах добио статус сведока сарадника. Ипак, већ у првом исказу Хрватин је признао да је учествовао у припреми убиства Лазара Вукићевића, али успут је изнео нетачне чињенице. Тврдио је да су га Беливук и Миљковић исплатили у вили у Лисичијем потоку, код Белог двора, коју им је „дао на коришћење адвокат Дејан Лазаревић, а која је у власништву Дарка Шарића”.

Та кућа је запечаћена 2011. године, у њој нема струје, воде, телефона, интернета, а њоме не располаже Шарићев адвокат, него Дирекција за управљање одузетом имовином Министарства правде.

Статус окривљеног сведока добиће Срђан Лалић, који је окривљен да је лично учествовао у мучењу и убиствима.

– Оптужница је ремек дело – рекао је Вучић. Да, таква ће бити оптужница којом, поред Беливука и његових тридесетак криминалаца, буду обухваћени Вучићи, Вулин, Стефановић, Хркаловићка, Папић, Недић, Вучковић и остали представници извршне власти, полиције и судства, који су учествовали у стварању, развоју и заштити тог клана.

антрфиле

Фингирали атентат у Јајинцима

Марко Миљковић је у Тужилаштву за организовани криминал описао како му је Вулин наредио да постави оружје недалеко Вучићеве куће у Јајинцима.

– У тој акцији учествовали су Александар Станковић звани „Мутави”, сада покојни, Александар Видојевић звани „Рошави” и Ненад Вучковић звани „Вучко”, заједно са Александром Вулином, по његовом наређењу напунили су ауто пун оружја и ставили близу куће Александра Вучића у Јајинцима. На тај начин су хтели да прикажу медијима како је Вучић био мета – рекао је Миљковић.

Вулин је и то демантовао, иако зна да Миљковић може да докаже од кога су, кад и какво оружје узели и где су га ставили.