Прочитај ми чланак

ОТКРИВАМО: Који су политички лидери поникли у радничким породицама и баракама

0

skupstinaorig

Очеви актуелних лидера странака, председника државе и министара у Србији нису познате историјске личности, већ су своје синове одгајали у скромним условима.

Након приче о славним прецима српских политичара, која је изазвала велико интересовање на друштвеним мрежама, откривамо вам ко су политички лидери чији су очеви били обични радници или земљорадници.

Деца таквих предака били су председник Србије Томислав Николић, лидер ДС-а Драган Ђилас, хашки оптуженик и лидер СРС-а Војислав Шешељ, први човек СПО-а Вук Драшковић, али и многи други.

Tomislav-Nikolic-5-670x446

Да је од радничких и скромних породица пут до врха ипак могућ доказују бројни примери.

Председник Србије Томислав Николић, један је од таквих примера. Никада није крио да долази из радничке породице која је у прво време живела у радничким баракама.

Отац Томислава Николића, Радомир, родом је из Бајчетине, био је пушкар у “Застави”, док је његова мајка Живадинка, рођена у селу Грошници, такође била радница.

Djilas 0

Лидер Демократске странке и бивши градоначелник Београда Драган Ђилас рођен је и одрастао у скромној личкој породици, а његови родитељи били су здравствени радници.

Његов отац Душан, рођен у селу Очигрије, насред пута између Дрвара и Бихаћа, завршио је медицинску школу, а мајка Јованка (девојачко Грбић), рођена у Бачком Брестовцу, пореклом из Лике с Плитвичких језера била је лаборант.

Mladjan-Dinkic-2-670x406

Лидер Уједињених региона Србије Млађан Динкић рођен је у породици у којој су и отац и мајка били економисти, а његов отац Душан био је и део тима Анте Марковића на челу Савезног завода за план.

– И отац Душан и мати Миросинка су економисти и за нашим столом се вечито причало о неким дефицитима, инфлацијама… Мој отац је крајем седамдесетих био и наш представник у ОЕЦД-у, па сам између своје четврте и шесте године и живео у Паризу. Он је у екипи премијера Анте Марковића био директор Савезног завода за план, који је, да не чује зло, угашен након распада Југославије 1992. године, па је отишао у превремену пензију – казао је о својој породици својевремено лидер УРС-а и бивши министар финансија и привреде.

vojislav-seselj

Први човек Српске радикалне странке и хашки оптуженик Војислав Шешељ рођен је у сиромашној породици у Сарајеву, а његов дом налазио се у склопу старе железничке станице у овом граду, јер је отац лидера радикала био кондуктер у ЖТП Сарајево.

Један од најчитанијих српских књижевника и лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић никад није претерано причао о својим родитељима, а свог оца Видака често је и само представљао као “честитог горштака који га је научио свему добром у животу”.

Vuk-Draskovic12

Видак Драшковић се никада се није укључивао у политику, а после Другог светског рата је с породицом био колонизован у Војводину у селу Међа, где се родио и Вук, али су се убрзо вратили у родну Херцеговину.

Dragan-Markovic-Palma-670x447

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма поникао је из угледне радничке породице, а његов отац је био правник који је на свом имању имао 20 бикова.

(Телеграф.рс)