Прочитај ми чланак

Осам скупштинских лењиваца: Бајатовић три пута свратио на седницу Скупштине

0

Посланица ПУПС-а Мира Петровић само једном је током 2021. присуствовала седници Скупштине и на њој провела мање од два сата, док је њен колега Душан Бајатовић скупштинска заседња у прошлој години посетио укупно три пута. Исти случај је и са посланицом СНС Марином Поповић, а много бољи није ни Владимир Ђукановић, који је на седнице парламента у прошлој години дошао укупно пет пута. Међу посланицима има и оних који се ниједном нису појавили на седницама.

То показују званични подаци за 2021. добијени од Генералног секретаријата Скупштине Србије по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Испоставило се да су можда и највиђенији посланици из редова странака на власти потпуно незаинтересовани за седнице парламента, иако за то примају плату.Примера ради Мира Петровић, функционерка ПУПС-а која је раније била и директорка Поште Србије, на седницама парламента за укупно 105 радних дана током 2021, провела је 1 сат, 54 минута и 48 секунди. Она се само једном појавила на скупштинском заседању током 2021. године.

У исто Петровић она прима плату од 90.819 динара и паушал од 34.308 динара. То значи да као посланик месечно зарађује 125.127 динара, а из буџета прима још и пензију од око 117.000 динара.

Нешто више времена од ње, укупно 9 сати, 54 минуте и 59 секунди, на седницама Скупштине провела је Милена Поповић, посланица СНС и невенчана супруга убијеног Оливера Ивановића. Судећи по подацима које смо добили из парламента, она је на седнице Скупштине отишла свега три пута.

Милени Поповић, која се у СНС учланила пре две године, је ово иначе први посланички мандат, а на сајту Агенције за спречавање корупције нема њеног извештаја о имовини, па је самим тим непозната и њена плата.

Попут ње, и Душан Бајатовић, посланик СПС, само три пута посетио је седнице парламента. На њима је укупно провео 10 сати, 50 минута и 8 секунди.

Бајатовић иначе из скупштинског буџета прима само паушал од 28.000 динара, али новац бар њему није проблем, будући да је реч о политичком функционеру са рекордним месечним примањима која достижу скоро 34.000 евра.

Подсећамо, Бајатовић је директор ЈП Србијагас, као и предузећа South Steram Serbia и Гастранс. Он је председник надзорних одбора Согаза и Подземног складишта гаса Банатски двор, а члан је НО Југоросгаса.

Мање времена од њега на седницама парламента провео је посланик СНС Владимир Ђукановић. На скупштинска заседања дошао је пет пута, а на њима је био укупно 7 сати, 19 минута и 56 секунди.

Судећи по подацима са сајта Агенције за спречавање, као посланик месечно зарађује 77.000 динара, а познат је и као адвокат првооптуженог у афери „Јовањица“ – Предрага Колувије.

Било је и оних који се уопште нису појављивали на седницама.

На седницама провели нула секунди

То је случај са Софијом Максимовић, која је у парламент ушла са листе СПАС-а Александра Шапића, а након колективног учлањења у СНС те странке, постала је чланица посланичке групе напредњака. Она је на скупштинска заседња у 2021. дошла укупно нула пута.

Исти је случај и са Јеленом Стевановић, такође посланицом СНС, којој је мандат потврђен у марту прошле године.

Није познато колике су посланичке плате Максимовић и Стевановић, будући да на сајту Агенције за спречавање корупције нису објављене њихове имовинске карте.

У врху листе посланика који нису радили свој посао је и Оливера Недељковић, која је на листи СНС била као чланица Покрета снага Србије. Она је дошла само једном на седницу Скупштине и на њој провела 4 сата, 41 минуту и 10 секунди.

Судећи по подацима сајта са Агенције за спречавање корупције, одрекла се посланичке плате. Прима пензију од 100.000 динара и још 10.000 као одборница у Скупштини Београда.

Са друге стране, бивша посланица СПАС-а, а сада СНС Љиљана Кузмановић Вујаковић као посланица зарађује 116.000 динара, а на седнице парламента дошла је свега два пута. На њима је провела 2 сата, 11 минута и 6 секунди.