Прочитај ми чланак

Опозиција саопштила план за 15. протест „Србија против насиља“

0

Петнаести протест "Србија против насиља" одржаће се у суботу 12. августа, а организатори су најавили да ће протест почети у 19 сати и да ће ићи до зграде Владе. Тема протеста биће насиље у Бачкој Паланци.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац обратио се на конференцији за медије и објаснио каква ће бити рута протеста у суботу.

„Следећи протест биће у суботу у 19х испред Скупштине. Траса ће ићи према Теразијама, поред Председништва, па онда десно идемо у Кнеза Милоша и онда до зграде Владе. Кључна тема бића насиље, вербално и институционално у Бачкој Паланци. Жељко Пејчић ће бити један од говорника, који је добио отказ у овом месту. Друга говорница биће Душица из Краљева, која је преко друштвених мрежа молила да не буде још једна жртва фемицида“, рекао је Лутовац.

Он је поручио да се се ватра и даље чува, па самим тим и протести одржавају.

„Захтеви нису испуњени, али постоје два начина на који они могу да буду испуњени. Институционални рок за решавање је требало да истекне када Анкетни одбор заврши са радом, а након тога би ишла друга фаза грађанске непослушности. Постоји нис акција и могућности како ће се исказати та непослушности и исказати притиска. План је био да говоримо у парламенту и медијима, а да грађани буду испред парламената и говоре о својим жртвама. Сви заједно у један фронт за наша права. Нудили су нам изговоре, а уколико наставе и даље са тим, суочиће се са заједничким фронтом политичара и грађана“, казао је Лутовац.

Одговарајући на питање новинара око мањег броја грађана на протестима, Лутовац је одговорио да је то било очекивано.

„Било је природно да крајем јула и почетком августа буде мање људи, али то не значи да су престали разлози због чега се протестује. Људи ће се вратити, тај број неће никога оставити одушевљеним. Видели сте и после суперћелијске олује колико је људи било“, рекао је Лутовац.