Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА О БЕОГРАДСКИМ ИЗБОРИМА: СНС не треба веровати ни за изборни датум

0

Радомир Лазовић из Иницијативе Не да(ви)мо Београд за наш лист каже да их је досадашње искуство научило да тврдњама напредњака ништа не верујемо.

„Власт се јако плаши београдских избора и учиниће све како би спречила изборни пораз који јој се спрема. Комбинаторике са датумом имају управо то за циљ, али Београд ће знати да казни и Синишу Малог и Горана Весића и друге бахате манипуланте без обзира када се одлуче да распишу изборе. А надамо се и да ће правосудни органи реаговати на бројна кршења закона у којима су учествовали. За њих ово није само борба за фотеље, већ и за то да не оду у затвор“, наводи он.

У Иницијативи Не да(ви)мо Београд су велики оптимисти поводом изборних резултата и већ су са анимирањем грађана, не само да гласају, него да буду део промене, да се укључе и да врате „Наш град грађанима“. „Пратимо и реагујемо у бројним тачкама у којима власт науштрб интереса грађана и омогућава профит подобним појединцима“, поручује Лазовић.

У Покрету слободних грађана Саше Јанковића наводе да је постало јасно да ће ускоро избори после акције застрашивања грађана полицијом, за коју је речено да ће се наставити и појачати. „Сваког дана све је мање људи које Српска напредна странка држи у заблуди или страху па је природно да им се жури и да ће погазити законом утврђену дужину мандата градске власти. Али и нама се жури јер ово нису обични избори, већ одлука да ли ћемо из прикривене пасти у отворену диктатуру, или ћемо ослободити Београд, а затим и Србију и нормално живети“, наводе у ПСГ. Како кажу, како ће се ићи на изборе ствар је изборне технике. „Кључно је да ниједан глас не буде изгубљен, да се спречи масовна изборна крађа и да на власт дођу квалитетни људи, да не буде „џаба смо кречили“. Представници слободне демократске опозиције су у сталном контакту на свим нивоима и све одлуке биће донете на време“, поручују из ПСГ.

У тиму Вука Јеремића нам је речено да власт показује намеру да организује превремене и ванредне, уместо редовних, без икаквог законског основа или политичке потребе. „То сведочи о страху од падајућег рејтинга, немогућности да нађу једног јединог доброг кандидата за градоначелника, као и недостатка озбиљних резултата у Београду. Могућност превремених избора потврђује тезу да ова извршна власт жели да држи грађане у константном ванредном стању, неизвесности и непрекидној изборној кампањи, уместо да подиже животни стандард и квалитет живота Београђана. Опозиција мора одговорити јединствено на овај потез власти, а први корак треба да буде усаглашена листа изборних услова која ће бити презентована режиму и јавности“, наводе у Јеремићевом тиму.

На јединство опозиције позива и Демократска странка – посланик ДС и шеф Изборног штаба за Београд Балша Божовић позивао је све странке грађанске, проевропске и продемократске оријентације да се уједине. Божовић апелује на опозицију да се уразуми, састане, разговара и договори јер је ово, како каже, тест да ли ће показати одговорност, ујединити се и победити режим. Према његовим речима, демократе су потпуно организационо, кадровски и програмски спремни и да у најтежим условима одбране грађане од понижавања и пљачке СНС.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић поставља питање да ли треба уопште излазити на „унапред намештене и покрадене изборе, који ће се одвијати у тоталном медијском мраку рачунајући најаву да ће се изборна листа за градске изборе владајуће већине у граду звати по председнику државе“. Он сматра да је бољи бојкот, који би, како је рекао, оголио диктатуру Александра Вучића и после којег ће се видети да влада има подршку само 25 одсто грађана.

Потпредседник Покрета Доста је било Душан Павловић је новинарима у Скупштини Србије рекао да је ДЈБ објавио изборну платформу и да је спреман да иде самостално на градске изборе, али да су спремни да разговарају са кредибилним организацијама. Павловић додаје и да се о бојкоту може разговарати, али да сумња да велики део странака има намеру да се тиме бави.

Ђорђо Жујовић, члан Председништва ЛДП, за Данас каже да се наставља пракса лицитирања када ће одређени избори бити одржани, што је већ постало правило у нашем политичком животу. „Мало је битно да ли су избори у Београду у марту или децембру, али очигледно владајућа коалиција почиње ову кампању као и све до сада, и уместо договора између свих актера у политичком животу о датуму избора, имамо ситуацију да коментаришемо неки затворени скуп једне партије и према томе се одређујемо“, наводи Жујовић.

Према његовим речима, законски избори још увек могу бити одржани у децембру и тако у ЛДП тумаче овај пробни балон СНС, а опозиција треба да буде спремна и у овом тренутку за ту кампању, и да не оставља утисак у јавности да јој неки одређени дан гласања смета или да у томе тражи неке скривене потезе власти“. „Ту сигурно има тактизирања, неког прерачунавања који је можда термин бољи, неких анализа зашто је то тако и слично. Једино жалимо због чињенице да се у још једну кампању улази без договора унутар друштва које ће гарантовати да се избори неће претворити на борбу на живот и смрт и да нећемо гурати грађане у партијске ровове“, указује Жујовић. Како додаје, ЛДП је спреман за ове изборе, невезано од месеца за који су планирани.

Милош Јовановић, лидер ДСС, за Данас каже да му се чини да законски рокови онемогућавају заказивање избора за почетак децембра. „Независно од овога, одржавање ванредних избора без ваљаних политичких разлога увек представља поигравање са демократским процедурама, што је у најмању руку неозбиљно и тешко одбрањиво. Већи проблем од самог датума представљају међутим медијски услови у којима ће се избори одвијати. О томе сви ми као опозиција морамо добро да размислимо пре него што се упустимо у још једну медијски неравноправну трку“, указује Јовановић.

Вјерица Радета, функционерка СРС, за Данас каже да датум избора одређује власт и то мора да се прихвати. „Ми се тиме не оптерећујемо, а за изборе смо спремни. Наши активисти су већ на терену и разговарају са грађанима. То ћемо углавном радити и током кампање и уверени смо да ћемо наћи заједнички језик са Београђанима“, каже Радета.

Вучић: Нису добри избори у децембру

Председник СНС Александар Вучић не мисли да је најбоље да избори за Скупштину Београда буду у децембру, али је навео да се неће противити тој одлуци. На питање новинара да ли је у реду да СНС користи његово име на локалним изборима, он је јуче одговорио: „Зашто не би било у реду да користе моје име. Ја сам председник Србије, али сам и даље председник странке.

Допринео сам и борим се са њима да Београд и сви наши градови изгледају лепше.“ Подсетимо, према сазнањима Данаса, СНС ће наступити са тимом за Београд, уместо са једном личношћу као кандидатом за градоначелника. Медији пишу и да ће се листа звати „За модеран Београд“, као и да ће њен носилац бити Вучић.