Прочитај ми чланак

Опет заседа КРИЗНИ ШТАБ: Какав терор нам спремају због омикрона!?

0

Седница Кризног штаба за борбу против епидемије коронавируса биће одржана у среду, потврђено је у Влади. Штаб ће заседати у среду у 15 сати.

У Србији за сада није потврђен „омикрон“, нова варијанта вируса корона која се из јужноафричких земаља шири у Европи, потврђено је за Euronews Србија у Институту за микробиологију и имунологију Медицинског факултета у Београду где се ради секвенцирање вируса.Међутим, у многим земљама у Европи је откривен нови сој короне и питање је дана када ће се регистровати и у Србији.

И док многе европске земље уводе рестриктивније мере што се тиче уласка у земљу и обавезан карантин од две недеље, представници медицинског дела Кризног штаба кажу да ће тражити да се појача надзор путника који долазе у Србију из земаља у којима је „омикрон“ потврђен.

Први се огласио епидемиолог Предраг Кон који је рекао да ће инсистирати да се мере које се предузимају у Европи примењују и код нас, а у вези са путницима који долазе из земаља где је омикрон регистрован.

– То значи да путници који долазе из тих подручја морају да иду у карантин без обзира да ли су вакцинисани или не. Излаз из ове ситуације је вакцинација чак и ако нема потпуно деловање као што је до сада имало на друге сојеве. Морамо да схватимо да је вакцинацијом штитимо и себе и друге – рекао је Кон за Танјуг.