Прочитај ми чланак

Огласио се Бриселски газда: Београд и Загреб да смире емоције

0

Комесар ЕУ Штефан Филе каже, поводом новог захлађења односа између Србије и Хрватске због пресуде Готовини и Маркачу, да је важно да родбине жртава нађу мир.

„Рекао сам да је помирење дугорочан процес и важно је да родбина жртава нађе мир“, рекао је Филе у Загребу после разговора са хрватским државницима.

Он је додао да верује да ће „хрватско правосуђе имати користи од података које је прикупио Хашки трибунал“.

„Верујем да ће политичари на обе стране наћи излаз и допринети хлађењу емоција у корист региона“, казао је Филе.

Европски комесар изразио је уверење да ће Хрватска до 1. јула идуће године постати чланица Европске уније и додао да ће од тога имати користи цео регион, пренела је хрватска новинска агенција Хина.

Филе је у Загребу разговарао са хрватским председником Ивом Јосиповићем, премијером Зораном Милановићем и предедником Сабора Јосипом Леком.

Европски комесар после посете Загребу путује вечерас у Сарајево, где ће разговарати са званичницима БиХ.

Председник Србије Томислав Николић је изјавио у интервјуу „Куриру“ да „односи са Хрватском не иду на добро“.

„Председник Хрватске је до ове пресуде (Хашка одлука о ослобађању генерала Готовине и Маркача) тражио разлоге зашто да се не миримо. Све приче да је љут зато што сам ја рекао нешто о Вуковару су лаж.

Он је чекао ову пресуду. Он би сада да разговарамо – ја као председник народа који је чинио злочине и он као председник народа који није ни за шта осуђен“, казао је Николић.

Ту изјаву Николића осудили су хрватски председник Иво Јосиповић и Министарство спољних и европских послова Хрватске, које је саопштило да изјаве Николића не доприносе нормализацији односа у региону.

Јосиповић је раније данас изјавио да сада његов сусрет с Николићем не би имао смисла, да се с њим не виђа, али да чита „његове необичне изјаве“.

Такође, рекао је и да су, након ослобађајуће пресуде хрватским генералима у Хагу, шансе српске контратужбе за геноцид готово никакве и поновио да су Готовина и Маркач ратни хероји.

Хрватска министарка спољних послова Весна Пусић изјавила је да се залаже за наставак сарадње са Србијом и за смиривање напетости након ослобађања Готовине и Маркача.

 

(Бета)