Прочитај ми чланак

ОДРЖАН ПРОТЕСТ У БЕОГРАДУ: Нећемо ћутати је порука властима (ФОТО) (ВИДЕО)

0

Девети по реду протест "Један од пет милиона" одржан је у Београду. Протест је почео око 18 сати код Платоа испред Филозофског факултета у Београду. На почетку протеста прочитано је писмо студената ФПН-а, који су између осталог, затражили оставку министра просвете Младена Шарчевића.

Девети по реду протест „Један од пет милиона“ почео је вечерас око 18 сати код Платоа испред Филозофског факултета у Београду. На почетку протеста прочитано је писмо студената ФПН-а, који су између осталог, затражили оставку министра просвете Младена Шарчевића.

Грађани су се окупили у Васиној улици, а поворка је затим кренула у протестну шетњу ка Теразијама. Демонстранти ће проћи и улицама Краља Милана, Кнеза Милоша, Таковском, Светогорском и Македонском.

Окупљени дувају у пиштаљке и носе транспаренте на којима пише „Срушио се Савамалу, ал ти не дам шталу“, „Нашу дедовину крчмити нећете“, „Уништили сте највећу фабрику на отвореном“, „Пошта – поштарима, странке политичарима“, „Не требају нам Пупсовци, требају нам стручњаци“.

На протесту су и представници левог блока који носе црвене заставе и транспарент „Доле Вучић, доле капитализам“, а ту су и малинари који су истакли табле са именима градова из којих долазе.

Међу окупљенима су и лидери Савеза за Србију Драган Ђилас, Бошко Обрадовић, Борко Стефановић, Јанко Веселиновић…

На почетку протеста говорили су професорка Филозофског факултета Марија Богдановић, а представница удружења малинара Слађана Станковић и уметник Марко Шелић Марчело.

Марија Богдановић је изјавила да је број универзитетских професора и сарадника који подржавају протесте све већи, упркос тврдњама министра просвете Младена Шарчевића да „ту нема озбиљних имена“.

Марко Шелић Марчело поручио је са протеста у Београду да живимо у свету из Вучићеве главе и да постајемо пуни мржње. „Мало је то, каже Шарчевић, ја кажем много је, дошло је преко главе и даље неће моћи“, рекао је он.

Представница Удружења малинара Слађана Станковић навела је да је на протест дошла како би указала на незадовољство свих пољопривредних произвођача.

Према њеним речима, они већ две године воде разговре са влашћу, али добијају „само прашину у очима“.

„Дижемо глас против неправде, лажних приватизација и реформи који не воде ничем добрим већ страху за голу егзистенцију и сигурном одласку младих“, казала је Станковић.

Протесту су се придружили и студенти са ФПН-а, који су раније данас позвали све студенте у Србији да им се придруже у побуни против политике председника државе Александра Вучића, а затражили су и оставку министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића због називања људи из академске заједнице „неозбиљним именима“.

Представници Покрета уједињених фантомки донели кутије

Испред зграде Председништва Србије организатори београдског протеста „Један од пет милиона“ оставили су три кутује у које су потом грађани почели да остављају поруке са објашњем зашто учествују у протестној шетњи.

Кутије су донели представници Покрета уједињених фантомки, који су на кутијама оставили фантомке и поруку „Када видиш фантомку на главу је стави, што да будеш скривени, буди фантом прави“.

Како је рекла једна од организаторки протеста Јелена Анасоновић, градјани не желе да ћуте, а слање порука један је од начина да их председник Србије Вучић саслуша.

„Ако треба доћи ћемо у понедељак и у пет ујутру да испоручимо писма“, казала је Анасоновић.

Окупљени су испред зграде Председништва скандирали „Уа“ и „Вучићу, педеру“.

„Цензурисано“ испред зграде РТС-а

Учесници протеста прекрили су улазна врата Радио-телевизије Србије плакатима на којима су као један спојена лица директора јавног сервиса Драгана Бујошевића и директора телевизије Пинк Жељка Митровића.

Са разгласа је емитован позив Бујошевићу да поднесе оставку са „места које је узурпирао“, као и главном и одговорном уреднику Информативног програма Ненаду Љ. Стефановићу да се престане са „лажима председника Александра Вучића као да су истините“.

Око улаза у зграду РТС-а постављена је трака „Цензурисано“, а на платоу те медијске куће упаљене су бакље и постављен велики транспарент „Готов је“.

Такође, на врата је залепљена стара порука некадашњег покрета „Отпор“ са стиснутом песницом и поруком „Готов је“.

Претходно су чланови Покрета уједињених фантома поставили ружичасте четке на вратима РТС-а са порука „Драгане Бујошевићу да се мење прљаш, поклон четке да се истрљаш“, „Да ли ћеш образ или wц шољу, Покрет уједињених фантома то теби остављана на вољу“.

На следећој поруци је постављено упутство „Искоришћене четке послати на Андрићев венац“.

Све време је са разгласа пуштана шпица „Дневника“, чуле су се сирене које завијају, а грађани су скандирали „Вучићу, лопове“.

Први протест против насиља под називом „Стоп крвавим кошуљама“ одржан је у Крушевцу 30. новембра 2018. године, због напада на једног од лидера Савеза за Србију Борка Стефановића и још двојицу активиста у том граду.

Од 8. децембра протести се организују сваке суботе у Београду.

На годишњицу убиства лидера Градјанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, 16. јануара, организована је шетња до Храма Светог Саве, где су запаљене свеће.

На почетку организовања протеста затражено је да власт престане са насиљем против неистомишљеника и да се пронађу налогодавци напада на Борка Стефановића и активисте Левице.

Захтеви су допуњавани, па је од РТС-а затражено да протестима посвети пет минута у својим информативним програмима, једнако извештавање о свим политичким опцијама на јавном медијском сервису, проналазак починилаца и налогодаваца убиства Ивановића и напада на новинара Милана Јовановића.

Потом је затражена оставка министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића и генералног директора РТС-а Драгана Бујошевића и уредника Информативног програма Небојше Љ. Стефановића.

Протести се одржавају у низу градова, подршку су им дали бројни професори универзитета, адвокати и уметници.

                 ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!