Прочитај ми чланак

ОДРАДИО ЈЕ ОДЛИЧАН ПОСАО: Европски политичари подржали Вучића на конвенцији СНС-а

0

Бивши потпредседник Европске комисије и шеф италијанске дипломатије Франко Фратини уверен је да Европска унија неће дозволити ниједној земљи, па ни Хрватској, да блокира Србији отварање поглавља због билатералног неслагања. Фратини такође процењује да је циљ да Србија постане део ЕУ у 2020. реалан.

„Искуство ми говори да је то отприлике реално. За четири године је могућ циљ да се закључе преговори“, изјавио је Фратини за Тањуг.

Италијански политичар, који у Београду борави као гост СНС, на завршном митингу странке у Беоиграду, такође истиче да би све земље, а, „уз дужно поšтовање“ најпре Хрватска, треба да имају на уму да никоме није и не би требало да буде дозвољено да блокира интеграције и поставља препреке због билатералног неслагања.

„То нема никакве везе са европским критеријума. И Европска комисија и Европски савет подржавају Србију против Хрватске, ако та земља настоји да блокира отварање поглавља“, рекао је Фратини.

Према његовим речима, за Србију је важно да на почетку отвори поглавља 23 и 24, јер су, како се изразио, „хоризонтална“.

„Владавина права зависи од судства и то је кључ, не само због Брисела, него због интереса вашег народа. Ваш премијер Александар Вучић је потпуно посвећен да реформише ову област“, рекао је он.

Фратини је рекао да је пратио развој Србије током година, као министар спољних послова Италије, затим као потпредседник Европске комисије, увек као пријатељ Србије, а сада и као пријатељ и саветник премијера Вучића:

„Видео сам велики развој у комбинацији са социјалном, економском и моралном револуцијом“.

„Пре Вучића, у Србији никада нисам видео моралну страну, и то да лидер одржи обећања, да не прави илузије, да говори истину народу и бори се против корупције. Зато сам веома задовољан напретком Србије“, рекао је Фратини.

Овај европски дипломата је рекао да је премијер показао капацитет да прати европски пут, док је истовремено сачувао идентитет Србије.

2104_guzenbauer_izbori

Алфред Гузенбауер: Вучић је обавио одличан посао, он је Србију извео на пут ка ЕУ

Бивши аустријски канцелар Алфред Гузенбауер оценио је данас да је премијер Србије Александар Вучић обавио одличан посао, а да тако може да настави уколико грађани верују у будућност и не желе да се врате у прошлост.

„Премијер Вучић је Србији донео стабилност и вратио инвеститоре“, рекао је Гузенбауер за Танјуг и нагласио да је то веома битно за отварање радних места и раст благостања.

Вучић је Србију, како је додао, извео на пут ка ЕУ.

„Најважније је, ако се верује у будцухност и не жели повратак у прошлост, да Александар Вучић настави свој пут који много обећава, а који има и подршку међународне заједнице“, рекао је Гузенбауер, који у Београду борави као гост на завршном митингу СНС.

Он је подсетио да је Србија већ усвојила најважније законе, али да има још неколико значајних приватизација, које мора да заврши, како би своју привреду учинила ефикаснијом.

Исто тако, према његовим речима, важна је даља изградња инфраструктуре, јер је то битно за инвестиције.

„Битно је и да инвеститори и даље добијају одличан третман који су имали до сада. Недавно сам са аустријским инвеститорима разговарао у авиону, а они су ми пренели да су разматрали више могућности за улагања у Србији. Били су одушевљени, не само када је реч о локацијама, већ и начином на који су се људи опходили према њима“, пренео је њихове утиске бивши аустријски канцелар.

Он је нагласио да је Влада Србије створила одличну основу и да сада предстоји да се „кућа гради“ на сигурном темељу.

Гузенбауер не искључује могућност да Србија постане чланица ЕУ до 2020, али је рекао и да искрено мисли да ће мањи проблем, на том путу, бити на страни Србије, док ће већи бити на страни ЕУ.

„Оно што увиђам јесте да Србија спроводи реформе и брзо напредује, али нико не може рећи како ће изгледати ЕУ 2020, као и њена спремнсот за пријем даљих чланица“, додао је он.

Гузенбауер је указао да су аустријска влада, а посебно шеф дипломатије Себастијан Курц, одлучни и да им је апсолутни приоритет да Србија постане чланица ЕУ.

„Аустријска дипломатија се залаже на свим нивоима да се напредује у том правцу“, подвукао је он.

Гузенбауер је истакао да се сада мора разговарати са Хрватском, јер је неприхватљиво да једна земља, која је скоро постала чланица, даје утисак да је ушла да би блокирала друге.

„То није европско понашање и није прихватљиво“, поручио је он.

Аустрија је, према његовим речима, одлучна да и даље подржава Србију, јер је уверена да стабилности на западном Балкану има само када Србија, као најважнија земља региона, постане чланица Уније и може преузети своју централну улогу за тај простор.

Генерални секретар Европске народне партије из Европског парламента подржао Вучића

Антонио Лопез Истуриз, генерални секретар Европске народне партије (ЕПП) обратио се присутнима у Београдској Арени уочи почетка конвенције СНС-а видео поруком.

Истуриз је истакао да је лидер СНС-а Александар Вучић најзаслужнији за реформу Србије и њен европски пут и да је ЕПП због тога поносна.

– Све што бих о њему рекао стаје у вашу народну „Дела, а не речи“ – рекао је Истуриз.

(Блиц-Танјуг)