Прочитај ми чланак

ОЦЕНА РЕЖИМСКИХ АНАЛИТИЧАРА: Референдум о статусу Косова је једино решење

0

ЕУ неће дозволити улазак Србије без јасно решеног питања граница, народ ће рећи своје мишљење, рекао председник Србије, Александар Вучић.

Референдум о косовском питању и уласку у ЕУ, који је најавио председник Србије Александар Вучић, једино је легитимно решење када се доносе овако важне одлуке, тврде политички аналитичари.

Вучић је, гостујући на ТВ Хепи, рекао да правно обавезујући споразум с Приштином значи да „имамо решено питање граница“.

– ЕУ неће дозволити улазак Србије без јасно решеног питања граница, народ ће свакако на неком референдуму рећи своје мишљење – рекао је Вучић.

Тежити консензусу

Према речима Драгомира Анђелковића, референдум је једино решење када се доноси одлука о важним питањима, као што је правно обавезујући споразум или евентуална промена граница, али, додаје, јако је битно да референдум буде усаглашен између свих субјеката политичке сцене.

– У супротном, ако се једнострано дефинише питање од стране власти, у том случају референдум не би имао легитимитет и био би само извор даљих сукоба. Треба тежити консензусу како би се дошло до питања које је поштено срочено, да референдум не буде схваћен као манипулација – каже Анђелковић и додаје:

– Да би имао легитимитет, питање мора да буде фер формулисано, па нек се онда грађани изјасне.
Драгомир Анђелковић.

Најбоље је, истиче, да референдум буде одржан када нација буде спремна да о њему постигне договор.

– Референдум не сме да буде основ за сукобе, ако идемо на то, онда ћемо наредних 30 година имати атмосферу грађанског рата – наводи Анђелковић.

И Дејан Вук Станковић истиче да треба дати грађанима право да се о тој теми изјасне, те да државна питања морају бити ствар референдума, посебно у светлу чињенице да ће то питање трајније решити геополитичку судбину Србије.

– Чини ми се да би пре референдума нашој земљи била потребна једна крајње сталожена и рационална дебата о том питању, која би укључила могућност да се у потпуности изложе све последице једне или друге одлуке. Референдум има смисла само ако би се претходно створила атмосфера да се рационално дебатује о односу између ЕУ и Косова, то није одлука у којој се треба поводити за политичким страстима – нагласио је.