Прочитај ми чланак

OCCUPY.COM: Познати српски активиста сарађивао са обавештајном фирмом Стратфор (2)

0

800px-Otpor!_recruiting_flyer

(occupy.com)

Први део: OCCUPY.COM: Познати српски активиста сарађивао са обавештајном фирмом Стратфор (1)

Један од главних CANVAS-ових савезника је Мунер Сатер, бивши директор Голдман Сакса, који се повукао са тог положаја у јуну 2012 а сада је власник Satter Investment Management LLC. Као што је и Стратфоров  директор Шеј Моренц десет година радио за Голдман Сакс, где је био генерални директор сектора инвестиција и регионални шеф сектора личног здравственог осигурања за југозападни регион.

Сатер је и међу главним финансијерима Републиканске странке, дао је преко 300 000 долара за Super PAC Crossroads GPS Карла Роува пре избора 2012 и 100 000 долара Удружењу републиканских гувернера у првој половини 2013, пре средњорочних избора 2014.

Живи у пространој, 9,5 милиона долара вредној вили у чикашком предграђу Норт шор на обали језера Мичиген. За инаугурални фонд председника Обаме дао је 50 000 долара у 2009 години.

Када је дошло време да се Мунер повеже са глобалном обавештајном фирмом, Поповић је служио као посредник у упознавању Сатера и Стратфоровог председника Џорџа Фридмана.

„Кад год желим да разумем позадину светских догађаја, окренем се Стратфору“, каже Сатер на истакнутом месту странице „Клијенти и претплатници“ Стратфоровог сајта. „Они имају најдетаљнију и најпроницљивију анализу светских послова и миљама су испред мејнстрим медија.“

Отпор!: Историја тезгарења
Да се разуме како је Поповић дошао до тога да помаже Стратфору у његовом обавештајном раду од кључног је значаја да се критички испитају Отпор и CANVAS. Ближе испитивање показује да је Поповић био природан избор за доушника и блиског саветника Стратфора.

Често тако вреднована од теренских активиста и западних медија, било је много више потребно од „Булдожер револуције“ да доведе до свргавања Милошевића и, касније, до других источноевропских режима, него што се чини на први поглед.

„У принципу, (Србија) је била отворена операција, финансирана од Конгреса са око 10 милиона долара за фискалну 1999 и 31 милион долара за 2000. Неки Американци укључени у борбу против Милошевића рекли су да су били свесни деловања ЦИА-е на рубовима кампање, али су имали проблема да схвате шта је Агенција намерила“, објашњава истраживачки чланак Вашингтон поста из 2000.

„Главну улогу су преузели Стејт департмент и Америчка агенција за међународни развој – агенција за помоћ влади у међународним пословима, која је достављала новац преко комерцијалних уговарача и непрофитних организација као што су NDI  и његов републикански пандан, Међународни републикански институт ( nternational Republican Institute – IRI).

Папићева изјава да је CANVAS „моћнији од носача авиона“ није била само хипербола, већ је заснована на српском искуству Отпора касних 1990-тих.

National Endowment for Democracy

„У ствари, између 1997 и 2000 ,Национална задужбина за демократију (National Endowment for Democracy) и америчка влада могле су да постигну оно што није могло да уради 37 000 НАТО-вих бомбардовања: рушење Милошевића, његова замена са властитим фаворизованим кандидатом Војиславом Коштуницом и промоција неолибералног пута за Србију“, независни научник мајкл Баркер написао је за Z Magazine.

“ У много чему на исти начин као кад корпорацијске фронт-групе ( са једним декларисаним и другим програмом који спроводе а који је у складу с циљевима њихових спонзора – прим.прев.) и лажњак групе (astroturf groups) регрутују искрено циљу предане присталице, стратешки корисни друштвени покрети могу потенцијално овладати цивилним друштвом (грађанским друштвом, али да останемо при термину петооктобараца – прим. прев.) када их се снабде правим ресурсима, снажном финансијском и професионалном подршком.“

Отпор је био толико успешан да је 2004 прослеђен у Украјину да помогне производњу промене тамошњег режима, користећи шаблон првобитно примењен у Србији – са 65 милиона долара кеша од владе САД.

“ Тренирали смо их у томе како да се оснује организација, како да отворе локална поглавља, како да створе “ бренд“ , како да се створе лого, симболи  и кључне поруке „, Отпоров  активиста је рекао за Radio Free Europe-Radio Liberty, медиј којег финансирају САД. “ Ми смо их обучили како да се идентификују кључне слабости у друштву и шта су/шта могу бити горући проблеми – мотивациони фактор за људе, а пре свега младе, да иду на гласачко место и на тај начин обликују своју судбину. „

Milosevic20_n

Збацивање Милошевића је било праћено америчким финансирањем стварања снажног медијског апарата у Србији, а Поповићева супруга је од 2004 до 2009 године радила као презентер вести и новинар на Б92, станици која је финансирана америчким парама.

“ Помажући Радио Б92 и његово повезивање са мрежом радио станица (АНЕМ), међународна помоћ подрива директну и индиректну контролу режима над вестима и информацијама“, извештава програмска политика  USAID-а, објављена у јануару 2004. „У Србији су независни медији које подржавају USAID и други међународни донатори омогућили промену режима. „

Критичари истичу да је оно што се десило у Источној Европи била промена режима, а не револуција у било ком стварном смислу те речи .

“ То уопште нису биле револуције; заправо, то је било тек нешто мало више од трансфера моћи унутар елите“, објашњава Џералд Сусман, професор урбаних студија и планирања Портландског државног универзитета (Portland State University), у својој књизи “ Брендирана демократија: Америчке промене режима у постсовјетској Источној Европи“ (“Branded Democracy: U.S. Regime Change in Post-Soviet Eastern Europe)”

„Савремене предизборне тактике су примењене да би се промењени режим одредио као популистички, користећи нестабилну и рањиву ситуацију у тим регионима после распада Совјетског савеза“, написао је он.

С обзиром на везе Отпора са моћним фракцијама у влади САД, можда не изненађује да се Поповић пријатно осећао на свом предавању на Ваздухопловној академији у мају 2010 и, пре тога, на састанку Савета за националну безбедност у децембру 2009 .

Моћни појединац који је раније лобирао да влада САД да новац CANVAS-у је садашњи амбасадор САД у Русији, неко ко је „блиско сарађивао са“ Поповићем док је служио као виши сарадник Хуверовог института на Стенфорд Универзитету.

За Србин.инфо превео и приредио: Александар Јовановић