Прочитај ми чланак

ОБРАДОВИЋ, ЈЕРЕМИЋ И ЈАНКОВИЋ траже да ОЕБС држи на оку председничке изборе

0

Иако јасно одвојени у председничким кампањама, изборни тимови Бошка Обрадовића, Вука Јеремића и Саше Јанковића, сагласили су се о заједничком циљу да спрече нерегуларности и крађу у изборном процесу и да заштите права бирача да на председничким изборима слободно, неометано и без страха бирају свог председника.

Предизборни штабови тројице кандидата позивају:

Републичку изборну комисију да призна право судским оверитељима да врше оверу потписа грађана.

Закон о избору председника Републике изричито наводи судске оверитеље, а не нотаре, као искључиво надлежне за послове овере потписа. У супротном, услед недовољних капацитета нотарских канцеларија и притисака власти на нотаре, биће угрожено или онемогућено право појединих председничких кандидата да поднесу кандидатуру.

Народну скупштина да оснује Надзорни одбор за контролу избора.

Надзорни одбор Скупштине састављен од представника свих парламентарних странака мора да надгледа целокупан процес и поднесе јаван писани извештај Скупштини и грађанима Србије по окончању избора. Ово је законом прописан елемент контроле изборног процеса и одговорности свих органа власти за фер и поштене изборе.

Председницу Народне скупштине да одмах упути званичан позив Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) да обави посматрачку мисију, у складу са досадашњом праксом.

Како надлежни државни органи нису применили препоруке ОЕБС-а од 24. априла 2016. године за исправку многобројних неправилности током изборног процеса, потребно је да ОЕБС изборни процес надгледа од самог почетка.

Државне органе да не допусте и не понављају нерегуларности које су забележене у извештају ОЕБС-а.

У извештају ОЕБС-а од 24. априла 2016. године, уочене су бројне неправилности у току изборног процеса и дате препоруке које нису испуњене. Зато захтевамо од државних органа да их не понове у предстојећем изборном процесу.

Правни тимови три председничка кандидата предузимаће усаглашене мере како би током целог изборног процеса пратили и штитили остваривање права грађана на слободну изборну вољу.