Прочитај ми чланак

ОБРАДОВИЋ: Браним се са слободе, постоји још много ствари које јавност не зна

0

Узбуњивач из "Крушика" Александар Обрадовић је у свом стану у Ваљеву дочекао пресуду Вишег суда у Београду који му је укинуо меру кућног притвора. У првој реакцији на одлуку суда рекао је да се осећа узбуђено, да нема еуфорије, али да јесте срећан.

„Схватам да нисам дефинитивно слободан, да је ово мера којом ја само имам могућност да се браним са слободе. Још није свиран крај утакмице, ово је можда само тајмаут противничке стране у првој четвртини, где се можда сабирају редови, где се анализира пресинг од наше стране, где се покушава да се ублажи пресинг“, сликовито је казао Обрадовић за Н1.

Борба ће и даље трајати, наставио је Обрадовић спортским речником и казао да очекује „ниске ударце и кршења правила игре све до краја утакмице“.

„Али верујем у свој тим, верујем у себе и у свог тренера, а верујем и у јавност као шестог играча у мојој борби до коначне победе“, поручио је.

Казао је да је током 90 дана притвора било тмурних и мучних дана, али да се потрудио да све те ружне ствари одвоји у „неке фиокице“.

„Интересовале су ме лепе ствари које су се дешавале, подршка од људи, од медија… Пре свега желим да се захвалим ТВ Н1 на професионалном извештавању око целог овог случаја“, рекао је Обрадовић.

Подсетио да му је његов дом претходна три месеца био ћелија, али да је бар имао могућност да спава у свом кревету, да једе храну коју жели и да му у посету дође ко год хоће.

Упитан да ли би са тренутне тачке гледишта, поновио своје поступке, Обрадовић је рекао да апсолутно би, и да би можда променио само неки редослед корака.

„Са том дилемом сам давно раскрстио тако да исто бих поновио све што сам урадио и сада“, јасан је он.

Стицајем околности одлука да се мером кућног притвора искључи из јавности, Обрадовића је ставила управо у фокус.

„Неке ствари су се ту поклопиле, неке ствари су се десиле, и ја сам у неком тренутку можда ирационално мислио да сам ја баш стварно био предодређен да о неким стварима кажем. Постоје многе ствари које су изашле у јавност, али постоји много већи број свега онога што јавност не зна, тако да ваљда ће доћи време можда и за неки разговор, па и за телевизију Н1, где би се неке ствари откриле. Можда и за неку књигу или нешто томе слично“, поручио је узбуњива из „Крушика“.

Судија за претходни поступак Вишег суда у Београду донела је решење којим се Обрадовићу укида мера забране напуштања стана уз примену електронског надзора и коришћења интернета.

Уочи саопштавања одлуке Вишег суда, неколико десетина грађана окупило се испред Палате правде како би пружили подршку Обрадовићу.

Претходно су грађанска иницијатива „Слобода за Александра“ и Удружење за заштиту уставности и законитости републичкој јавној тужитељки Загорки Доловац доставили потписе 25.000 грађана који су сматрали да је притвор Обрадовића неоснован и траже његово пуштање.

Заштитник грађана Зоран Пашалић саопштио је данас да је Министарству унутрашњих послова упутио јуче ургенцију за појашњење правног основа хапшења Александра Обрадовића, као и питања у вези са мерама и радњама приликом Обрадовићевог привођења у кругу фабрике наменске индустрије „Крушик“ у Ваљеву 18. септембра.

Подсетимо, Обрадовић је ухапшен три дана након што је међународни портал „Армс Wатцх“ објавио текст о томе како поједине фирме по повлашћеним ценама купују оружје из „Крушика“.

Кућни притвор Обрадовићу одређен је на иницијативу републичког јавног тужиоца и против њега се води поступак због сумње да је одавао поверљиве пословне информације фабруке оружја „Крушик“ из Ваљева.